6 Langkah: Cara Buat Produk Jenama Sendiri

Anda tidak perlu melabur dalam pemprosesan dan pembangunan produk untuk mula jual produk jenama sendiri. 

Sebenarnya, terdapat banyak model perniagaan e-commerce yang membolehkan anda menjual barangan tanpa menyentuh produk itu sendiri.

Buat produk jenama sendiri adalah salah satu model perniagaan sedemikian. 

Dengan jenama sendiri, anda bekerjasama dengan pengeluar pihak ketiga untuk cipta produk. 

Produk jenama sendiri sangat bagus untuk orang dan jenama yang sudah mempunyai khalayak yang mantap dan ingin mencari jalan untuk mula jana pendapatan pasif online melalui jualan produk.

Dalam panduan ini, kami akan membincangkan apa itu produk jenama sendiri, serta melihat beberapa produk jenama sendiri terbaik untuk dijual. 

Kami juga akan melihat beberapa jenama jenama sendiri terbaik serta berkongsi strategi terbaik kami untuk berjaya dengan model jenama sendiri.

Apakah Itu Jenama Sendiri?

Jenama sendiri ialah apabila pengilang cipta produk yang dijual secara eksklusif oleh pihak ketiga di bawah nama jenama yang berbeza. 

Jenama sendiri membolehkan peruncit out-source pengeluaran barangan kepada pengilang dan jual produk berkualiti tinggi pada skala. 

Perniagaan jenama sendiri terus berkembang semakin popular di kalangan mereka yang ingin memulakan perniagaan e-commerce.

Bagaimanakah Jenama Sendiri Berfungsi?

Untuk memulakan jenama sendiri, anda mesti terlebih dahulu tentukan produk atau anda ingin buat. 

Ini akan tentukan barangan jenama sendiri yang anda akan jual. Sesetengah jenis produk akan mempunyai margin yang lebih tinggi, yang lain perlukan lebih banyak volum untuk jana keuntungan pada skala.

Seterusnya, anda akan cari pembekal yang boleh bekerjasama dan lihat sama ada mereka menawarkan servis buat produk jenama sendiri. 

Ada banyak pengeluar produk jenama sendiri berkualiti tinggi untuk dipilih. 

Dari situ, anda boleh pesan sampel dan tentukan sama ada anda ingin bawa produk tersebut ke pasaran.

Ingat, sebagai pemilik bisnes (yang jual produk jenama sendiri) anda sedang cari produk, anda boleh letakkan nama jenama anda sendiri dan jual seolah-olah produk itu milik anda sendiri. 

Pakaian dan kosmetik ialah produk jenama sendiri yang biasa, begitu juga bahan masakan yang dijual di kedai runcit.

Jumlah jualan runcit di AS untuk produk jenama sendiri  mencecah $5.15 trilion pada 2021 dan dijangka mencecah $5.35 trilion pada 2025, menurut data daripada Statista. 

Tak pelik, memandangkan produk jenama sendiri mudah ditemui di kebanyakan pasar raya utama. 

Di Malaysia pula, AEON ada jenama sendiri TopValu, Mydin ada Meriah dan Giant ada Meadow.

1 cara buat produk jenama sendiri jenama sendiri di pasar raya

Kelebihan Jual Produk Jenama Sendiri

Produk jenama sendiri ada beberapa kelebihan. 

2 cara buat produk jenama sendiri kelebihan

Beberapa kelebihan tersebut termasuk:

  • Kawalan ke atas pengeluaran. Anda arahkan pengeluar pihak ketiga dari segi bahan dan ramuan, kualiti dan kadar pengeluaran.
  • Kawalan ke atas harga. Sebagai penjual, anda tentukan strategi harga anda dan ada kawalan ke atas cara anda optimumkan kos pengeluaran, yang bantu wujudkan margin keuntungan yang sihat.
  • Kebolehsuaian. Peruncit yang lebih kecil boleh bergerak dengan pantas untuk dapatkan produk label peribadi sebagai tindak balas kepada peningkatan permintaan pasaran untuk ciri baharu, manakala syarikat yang lebih besar mungkin tak kejar produk khusus.
  • Kawalan ke atas pemasaran dan penjenamaan. Anda pilih cara promosikan dan bungkus produk label peribadi sebelum jadikannya tersedia untuk dijual.

Kelemahan Jual Produk Jenama Sendiri

Walaupun terdapat banyak faedah kepada jenama sendiri,tentulah ada cabarannya.

3 cara buat produk jenama sendiri kelemahan

Cabarannya termasuk:

  • Kebergantungan pengilang. Oleh kerana pengilang pihak ketiga kendalikan pengeluaran, anda sebahagian besarnya berada di bawah budi bicara mereka. Itulah sebabnya sangat penting untuk cari pengilang yang bereputasi dan boleh dipercayai untuk bekerjasama. Kualiti produk akan ada perbezaan yang ketara; bergantung kepada pengeluar produk jenama sendiri yang anda pilih.
  • Kesukaran bina kesetiaan. Ia boleh mengambil masa untuk dapatkan daya tarikan apabila mulakan jenama dari awal. Ini adalah salah satu sebab produk jenama sendiri bagus untuk orang dan nama jenama yang sudah ada tribe yang sokong dan percayakan mereka.
  • Persepsi pengguna yang lemah. Produk label peribadi biasanya ada reputasi murah atau berkualiti rendah. Walau bagaimanapun, ini tak selalu berlaku.

Cara Buat Produk Jenama Sendiri

Apabila anda ual produk jenama sendiri, anda tak perlu risau tentang pembangunan produk—atau pelaburan inventori dalam banyak kes. 

Tapi sebelum anda mulakan, penting untuk pertimbangkan beberapa perkara:

1. Cari niche (pasaran khusus) untuk jual produk

Terdapat banyak produk label putih yang boleh anda jual, merangkumi hampir semua industri. Beberapa produk label peribadi yang paling popular ialah:

  • Produk rambut
  • Produk badan
  • Produk haiwan peliharaan
  • Produk bayi
  • Produk penjagaan kulit
  • Produk kesihatan

Untuk mengetahui secara khusus perkara yang hendak dijual, terokai pasaran khusus yang berbeza dalam kategori tersebut. 

Apabila anda menjual kepada pasaran khusus, anda boleh menggunakan strategi pemasaran dan pengiklanan yang sangat disasarkan untuk mengeluarkan jenama dan produk anda.

Baca 15 niche best untuk bisnes online.

Nak senang cari produk hot dan ada potensi dijual, The Vault boleh bantu. Setiap hari di The Vault akan kongsi 1 item yang menarik. 

cara buat produk jenama sendiri melalui the vault

Setahun ada 365 item yang dikongsi. Dah jimat masa anda, senang je nak pilih barang untuk dijadikan produk jenama sendiri.

2. Hubungi Pembekal/Pengeluar Produk Jenama Sendiri

Sebaik sahaja anda tahu apa yang anda ingin jual, cari pengeluar dan pembekal yang ada barangan tersebut. 

Sesetengah pengeluar, mungkin pakar dalam kategori produk tertentu.

5 cara buat produk jenama sendiri hubungi pembekal pengeluar

Dapatkan senarai pendek pengeluar anda dan hubungi mereka untuk tahu sama ada mereka tawarkan servis sebagai pembekal produk jenama sendiri. 

Kebanyakan pengeluar hasilkan pelbagai produk, strategi ini akan beri anda peluang dapatkan produk dengan cepat dalam niche yang anda terokai. 

Juga pastikan anda bertanya sama ada pengilang buat syarat nilai pesanan minimum, kerana anda perlu berunding jika anda ingin simpan stok atau sediakan akaun prabayar dengan pengilang.

Di hujung artikel ini kami cadangkan beberapa pembekal yang baik untuk anda pertimbangkan.

3. Tempah Sampel

Adalah penting untuk menguji produk itu sendiri sebelum anda sediakannya untuk pembelian. 

Walaupun sesuatu mungkin kelihatan hebat di platform online, malah kedengaran hebat setelah anda hubungi pengilang, realitinya mungkin berbeza sama sekali. 

6 cara buat produk jenama sendiri tempah sampel 1

Jangan sampai indah gambar daripada gambar.

7 cara buat produk jenama sendiri tempah sampel

Seperti yang mungkin perlukan beberapa pesanan untuk mencari pakaian yang sesuai, perkara yang sama berlaku apabila bekerja dengan pengeluar produk jenama sendiri.

Anda pasti ingin lakukan usaha wajar anda untuk pastikan kualiti produk adalah mengikut piawaian dan jangkaan anda.

4. Sediakan Kedai Online

Anda dah ada pengilang dan produk anda—kini tiba masanya untuk sediakan kedai online anda. 

Keliru nak pilih platform mana satu? Rujuk artikel ni, kami bandingkan Easy Store dengan Shopify.

Dengan Shopify, anda boleh pilih dan sesuaikan templat e-commerce percuma dan berbayar.

8 cara buat produk jenama sendiri sediakan kedai online

Setelah anda sediakan kedai online anda, anda boleh layari Shopify App Store untuk cari aplikasi yang anda perlukan untuk urus bisnes produk jenama sendiri anda, termasuk mana-mana pilihan yang disenaraikan di atas. 

Dengan aplikasi yang tersedia, anda boleh menjual merentas saluran yang berbeza seperti Amazon dan eBay, jalankan kempen pemasaran dan banyak lagi.

5. Tambahkan Produk ke Kedai Online

Apabila tambahkan produk ke kedai online anda, anda perlu buat perkara ini:

  • Tulis penerangan produk yang menarik. Penerangan produk hendaklah berasakan maklumat dan faedah, berbanding tertumpu pada ciri penyenaraian dan spesifikasi.
  • Dapatkan imej produk berkualiti tinggi. Foto produk beri pembeli gambaran tentang rupa item itu—ia adalah yang terbaik yang mereka boleh dapatkan tanpa dapat melihat produk itu secara langsung. Kadangkala pengilang boleh berikan imej kepada anda. Boleh cuba ambil gambar flat lay sendiri juga.
  • Tentukan strategi harga anda. Adalah penting untuk tetapkan harga yang cukup tinggi untuk dapatkan keuntungan yang lumayan, tetapi tidak begitu tinggi anda melebuhi harga pelanggan mampu bayar.
10 cara buat produk jenama sendiri Tambahkan Produk ke Kedai Online

6. Lancarkan dan Pasarkan Kedai Online

Apabila anda bersedia untuk hebahkan kedai dan produk jenama sendiri kepada umum, ia tidak semudah hidupkan suis.

Anda perlu membina kesedaran dan mendorong trafik ke website anda jika anda harapkan untuk membuat sebarang jualan.

Untuk kedai baharu, pengiklanan berbayar di saluran seperti Google, Facebook dan Instagram ialah cara terbaik untuk perkenalkan jenama anda.

11 cara buat produk jenama sendiri Lancarkan dan Pasarkan Kedai Online

Kemudian anda boleh tambah usaha tersebut dengan pemasaran e-mel, media sosial, content marketing, SEO dan program kesetiaan pelanggan.

Baca di sini untuk dapatkan tips tingkatkan jualan di website e-commerce anda.

Contoh Pengeluar/Pembekal Produk Jenama Sendiri

Walaupun banyak pengeluar produk jenama sendiri mungkin kelihatan serupa, adalah penting untuk selidik mereka dengan teliti untuk cari yang sesuai dengan bisnes online anda, sekarang dan pada masa hadapan. 

Anda perlu pertimbangkan jenis produk yang ingin anda buat dan jual, tempat anda ingin jual dan edarkan, dan berapa tinggi anda boleh letakkan harga produk tersebut.

Di bawah ialah gambaran keseluruhan pantas beberapa perkhidmatan pembuatan produk jenama sendiri terbaik dan aplikasi penyumberan produk untuk semua jenis barangan.

Kebanyakannya ada aplikasi Shopify yang boleh anda gunakan untuk sambung terus ke kedai online.

SupplyMeDirect

SupplyMeDirect ialah pembekal yang dihantar dari AS, EU dan China. 

12 cara buat produk jenama sendiri pembekal supplymedirect

Kelebihan pembekal ini termasuk pemprosesan pesanan automatik, penghantaran tempatan apabila tersedia dan pasukan sokongan pelanggan yang responsif dan membantu.

Pedagang yang menggunakan aplikasi pengeluar jenama sendiri seperti itu sync dengan kedai Shopify mereka, mudah digunakan, malah bantu jimatkan masa dan wang.

Harap maklum bahawa semua pembayaran adalah dalam USD, tidak kira di mana anda atau pelanggan anda berada.

Alibaba

Alibaba Group ialah salah satu syarikat e-commerce terbesar di dunia (jika bukan yang terbesar)—hasilnya mencecah lebih daripada $109 bilion pada 2021. 

13 cara buat produk jenama sendiri pembekal alibaba

Alibaba tawarkan salah satu direktori paling komprehensif, hubungkan pembekal dan pengedar dengan pedagang di mana-mana sahaja.

Walaupun Alibaba tidak mempunyai aplikasi Shopify dan anda tidak boleh integrate kedua-duanya, terdapat begitu banyak produk jenama sendiri yang tersedia yang patut disebut. 

Anda boleh jumpa hampir mana-mana produk yang anda boleh fikirkan di direktori besar Alibaba.

Walaupun aplikasi Shopify automize banyak proses, apabila anda bekerja dengan Alibaba, anda beli sejumlah besar produk jenama sendiri terus daripada pengilang. 

Ini kurangkan kos inventori anda dan hasilkan margin keuntungan yang lebih tinggi, tetapi juga perlukan pelaburan pendahuluan yang lebih besar. 

Anda perlu capai kuantiti pesanan minimum pengeluar (MOQ), atau bilangan unit terkecil yang akan mereka jual kepada anda sekaligus. 

Pengilang juga akan bekerjasama dengan anda untuk cipta reka bentuk dan logo.

Ada dua panduan untuk membantu anda navigasi Alibaba dan AliExpress:

Alibaba Dropshipping: How to Safely Source and Manage Products From Alibaba

Dropshipping AliExpress: A Complete Guide to Sourcing From AliExpress

Modalyst – Dropshipping

Modalyst ialah pembekal dropshipping yang bekerja dengan pembekal yang berpangkalan di AS dan juga Rakan Kongsi AliExpress. 

14 cara buat produk jenama sendiri pembekal modalyst

Maksudnya, ia ada salah satu katalog produk yang lebih meluas dalam senarai ini—anda boleh pilih daripada lebih daripada sejuta produk kepada dropship.

Setakat pelabelan peribadi, ia khususkan diri dalam pakaian olahraga. 

Langgan pelan Pro Modalyst, yang berharga $90 sebulan dan ada yuran transaksi 5%, beri anda produk tanpa had, pembungkusan dan penjenamaan sendri serta penghantaran pantas—biasanya tiga hingga lapan hari untuk pesanan AS dan di bawah 15 hari perniagaan untuk penghantaran antarabangsa.

Seperti apl pengeluar lain untuk label peribadi, Modalyst mengautomasikan pemprosesan dan pemenuhan pesanan. Jika anda menghadapi sebarang masalah atau mempunyai soalan, anda boleh menghubungi sokongan sembang langsung tujuh hari seminggu.

Kesimpulan – Lancarkan Produk Jenama Sendiri

Dengan bisnes produk jenama sendiri menghilangkan kerumitan pembangunan produk, satu cabaran besar bagi kebanyakan usahawan. 

Anda boleh mulakan produk jenama sendiri dan bekerjasama secara langsung dengan pengeluar untuk cipta produk yang pelanggan anda ingin beli—semuanya dengan penjenamaan dan logo unik anda padanya. 

Produk jenama sendiri ialah cara terbaik untuk mula jual produk anda sendiri secara online.

Nak lagi senang, boleh dapatkan khidmat Business in a Box dari Kartel Digital.

Bagi kami setupkan satu bisnes ecommerce jenama anda sendiri, dari A sampai Z. Anda hanya tinggal run sahaja!

image

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

Related Post

Digital Marketing

Bisnes Dropship: Kelebihan dan Kekurangan

Dropship ialah kaedah jualan yang sering disebut-sebut sebagai cara cepat untuk menjadi kaya dengan sedikit usaha. Nak info lagi terperinci, …

BACA
Affiliate vs. Dropship Mana Lagi Best
Affiliate Marketing

Affiliate Vs. Dropship Marketing: Mana Lagi Best?

Affiliate dan dropship ialah dua kaedah popular untuk buat duit secara online – ia tidak perlukan banyak pelaburan kerana anda …

BACA
eCommerce

29 Apps Shopify Terbaik Untuk Anda Guna

Mari kita selami apps Shopify terbaik untuk anda guna; yang ditawarkan pada tahun 2022. Bagi pengguna Shopify, sudahkah anda manfaatkan …

BACA
Digital Marketing

16 Tips Tingkatkan Jualan di Website E-Commerce

Anda dah buat satu website e-commerce yang gempak. Anda dah pilih item yang tengah trending, buat design lawa-lawa untuk website, …

BACA
Creatives

9 Cara Simple Buat Logo Bisnes Cantik

Cara Buat Logo Cantik untuk Bisnes Logo bisnes merupakan satu lambang yang boleh menggambarkan identiti jenama anda. Pemilihan logo bisnes …

BACA
Dropshipping

10 Tips Penting Buat Bisnes Dropship

Dengan bisnes dropship, anda boleh mulakan bisnes online dengan mudah dan jalankan bisnes dari mana-mana pun. Kali ni kami kongsi …

BACA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PANDUAN PERCUMA

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi ‘failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income.

Ia adalah gameplan proven bagaimana saya bina Kartel Digital & Dropship Kartel from scratch, dan bina sumber income 100 peratus dari internet.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.