7 Langkah Cara Buat Kalendar Pemasaran Untuk Bisnes e-Commerce

Buat kalendar pemasaran macam ubahsuai rumah.

Anda boleh jadualkan segala-galanya, mengupah semua tukang yang betul dan beli kemasan yang paling cantik—tetapi realiti, jarang sepadan dengan rancangan anda.

Perancangan pemasaran makan masa dan menyusahkan?

Jadi kenapa anda perlu buat juga?

Kalendar pemasaran sediakan lebih banyak masa utama untuk projek berskala besar dan bertindak sebagai infrastruktur untuk sebarang kempen yang anda rancang. 

Ia juga benarkan anda jadualkan promosi dan jualan, serta beri ruang untuk anda rancang kempen yang libatkan perkongsian dengan pengaruh, bisnes lain atau kerja reka bentuk yang meluas.

Kunci kepada kalendar pemasaran yang berjaya adalah, bermula dengan matlamat menyeluruh anda dan bina fleksibiliti apabila perkara itu tak berjalan seperti yang dirancang.

Apakah kalendar pemasaran?

Kalendar pemasaran ialah bentuk visual aktiviti pemasaran yang dirancang oleh bisnes untuk dicapai dalam tempoh masa yang ditetapkan. 

Rangka masa biasa termasuk kitaran, suku atau setengah atau setahun.

Biasanya, kalendar pemasaran tunjukkan kempen yang akan anda jalankan, promosi dan jualan yang anda rancang untuk ada, pelancaran produk dan sebarang cuti.

Perkara yang anda rancangkan ini penting untuk buat bahan pemasaran yang lain. 

Bisnes yang lebih besar mungkin ada banyak kalendar pemasaran merentas pelbagai saluran seperti media sosial, editorial dan produk.

Bisnes yang lebih kecil sering gabungkan semua aktiviti pemasaran ke dalam satu kalendar pemasaran.

Kenapa penting untuk ada kalendar pemasaran?

Dengan adanya kalendar pemasaran, ia beri peluang untuk tumpukan kepada penyelesaian masalah (yang digambarkan yang lebih besar) terlebih dahulu, dan bukannya dekati kempen dengan taktik terputus-putus pada saat akhir.

Kalendar pemasaran dibina dalam masa utama untuk kempen yang lebih bijak dan kreatif.

Ia beri anda masa untuk rancang tentang bilangan dan kepakaran; setiap tenaga kerja projek  yang anda perlukan.

Selain itu anda juga boleh buat pertimbangan sama ada anda perlukan tenaga sokongan tambahan seperti upah dan hantar produk kepada influencer. 

Kalendar pemasaran juga sediakan ruang kreatif untuk rancang kerjasama yang ambil masa.

Paling penting, luangkan masa untuk buat kalendar pemasaran bolehkan anda fikirkan jenis kempen dan strategi yang akan kurangkan kebisingan. 

Shama Hyder, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Zen Media, menulis tweet, “Dengan purata pengguna berhubung dengan lebih daripada 1,500 mesej pemasaran setiap hari, ia tidak cuukup untuk siarkan iklan dan berharap bakal pelanggan melihatnya.”

Bagaimanakah anda menetapkan matlamat untuk kalendar pemasaran?

Mulakan proses mencipta kalendar pemasaran dengan set matlamat akhir tertentu. Apa sebenarnya, sebagai bisnes, yang anda cuba capai?

Alex Greifeld, pakar e-Commerce yang telah bekerja dalam industri sejak 2011, syorkan bermula dengan gambaran besar dan bukannya taktikal. 

Pada asasnya, tetapkan hidangan yang anda ingin buat untuk makan malam dan bukannya bermula pada langkah ketiga iaitu sediakan resipi.

“Banyak pemasar digital dan pengamal e-Commerce melangkau terus daripada objektif yang samar kepada taktik. Kami mulakan tahun dengan sasaran jualan dan kemudian tulis senarai pengoptimuman atau teknologi baharu yang kami fikir akan membawa kami ke sana,” tulis Alex dalam newsletter No Best Practices. “Peraturan umum—jika strategi anda boleh digunakan dan diganti kepada mana-mana bisnes, ia sebenarnya bukan strategi.”

Dengan bina kalendar pemasaran yang bijak berdasarkan matlamat yang anda miliki sebagai bisnes, anda kurangkan risiko lemparkan taktik rawak ke dinding dan berharap ia akan kekal.

Ini beri ruang untuk peruntukkan masa dan wang dengan lebih berkesan supaya anda boleh ambil perubahan besar apabila ia masuk akal untuk anda.

Beberapa soalan yang perlu anda tanya pada diri sendiri:

  • Dengan siapa saya bekerjasama?
  • Apakah promosi atau acara yang telah dijadualkan?
  • Kempen manakah yang telah ditetapkan dan yang manakah boleh dialihkan?
  • Di manakah saya boleh tinggalkan ruang untuk peluang baharu yang muncul?
  • Apakah central messaging yang perlu saya ulangi?

Bagaimanakah kalendar pemasaran berbeza untuk bisnes kecil berbanding perusahaan?

Kalendar pemasaran anda akan kelihatan berbeza jika anda menjalankan bisnes kecil atau syarikat peringkat perusahaan. 

Bisnes yang lebih besar, seperti yang kami nyatakan di atas, kemungkinan besar ada jenis kalendar pemasaran yang berbeza untuk setiap segmen pemasaran, seperti editorial (blog), media sosial, produk atau e-mel. 

Bisnes ini biasanya bahagikan pemasaran kepada pasukan yang berbeza, atau upah sekurang-kurangnya beberapa orang pemasaran yang berdedikasi yang bertanggungjawab untuk setiap kategori.

Untuk bisnes kecil, kalendar pemasaran biasanya rangkum semua saluran pemasaran.

Cara Buat Kalendar Pemasaran Untuk Bisnes E-commerce

Kalendar pemasaran ialah sebuah alat yang sangat berguna bagi sesebuah bisnes e-commerce. Ia bantu anda atur dan susun strategi pemasaran dengan lebih teratur dan terkawal. 

Dengan gunakan kalendar pemasaran, anda juga dapat elak terlalu banyak aktiviti pemasaran dalam satu masa yang sama, yang boleh sebabkan kelewatan dan kekalutan bagi bisnes anda.

Berikut adalah cara untuk buat kalendar pemasaran untuk bisnes e-commerce anda:

Langkah 1: Tentukan berapa lama anda akan rancang

Kalendar penuh setahun

Bagi sesetengah bisnes, rancang kalendar pemasaran setahun lebih awal adalah masuk akal. 

Anda mungkin perlukan banyak masa untuk kerjakan acara berskala besar yang perlukan penyelarasan dengan berbilang vendor.

Ini juga membolehkan anda dapatkan idea yang lebih menyeluruh tentang kempen dan promosi yang mungkin anda jalankan sepanjang tahun.

Contohnya, anda mungkin menjalankan dua promosi besar setahun, satu untuk Jualan Akhir Tahun dan satu lagi semasa musim perayaan atau untuk cuti utama seperti Hari Kemerdekaan.

Perancangan sepanjang tahun memberi anda masa utama yang paling lama, tetapi ia juga adda potensi tertinggi untuk perubahan.

Pelan sepanjang tahun tidak ambil kira acara dunia dan peralihan atau aliran budaya, jadi anda perlu sediakan fleksibiliti tambahan apabila keadaan pasti berubah.

Satu suku

Perancangan suku tahun terletak betul-betul di tengah-tengah, dan beri anda masa utama yang kukuh sambil turut sediakan ruang untuk apa-apa yang muncul sepanjang tahun.

Ini ialah pilihan yang bagus jika anda ingin ada masa yang cukup untuk jalankan kempen sambil ambil stok empat kali setahun untuk lihat prestasi kalendar anda dan perkara yang boleh anda lakukan untuk perbaikinya.

Satu bulan

Pilihan terpendek, rancang kalendar pemasaran satu bulan pada satu masa berikan anda fleksibiliti yang paling.

Ia juga jadikan anda lebih lincah untuk melompat ke arah topik arah aliran dan buat kempen di sekelilingnya sebagai bisnes.

Kelemahannya ialah anda akan habiskan lebih banyak masa setiap bulan untuk rancang masa depan, yang boleh jadi sukar digunakan. 

Anda ada risiko tertinggi di sini untuk beralih kepada pendekatan yang diterajui taktik, dan bukannya pendekatan yang diterajui strategik.

Langkah 2: Tentukan saluran yang akan anda sertakan

Kalendar pemasaran anda hendaklah termasuk kempen yang akan anda jalankan merentas semua saluran utama untuk bisnes anda. 

Pertimbangkan apakah saluran pemasaran utama anda.

Contohnya, jika anda paling aktif melalui e-mel, TikTok dan SMS, saluran tersebut adalah saluran yang anda akan sertakan aktiviti dalam kalendar pemasaran anda.

Langkah 3: Bina dalam fleksibiliti apabila keadaan berubah

“Tujuan pelan pemasaran bukanlah untuk cipta manual langkah demi langkah, tidak pernah gagal. Ia adalah untuk ada pelan hala tuju untuk bantu anda capai senario terbaik,” tulis Elise Dopson dalam artikel terbaru yang merangkumi cara bina pelan pemasaran.

Perkara yang sama berlaku untuk buat kalendar pemasaran yang berkesan.

Bagaimanakah anda akan tampung aliran kerja untuk acara “pada masa ini” yang anda mahu? 

Anda juga perlu buat rancangan apabila kempen tidak berjalan seperti yang dirancang. 

Sebagai contoh, anda mungkin telah jalankan kempen e-mel sekitar awal tahun yang tak tunjukkan prestasi yang baik atau yang hasilkan lebih banyak jualan daripada yang anda harapkan.

Fikirkan cara anda laraskan dan jalankan kempen masa hadapan anda berdasarkan pembelajaran yang terdahulu.

Langkah 4: Pilih jenis kempen yang akan anda jalankan

Kempen pemasaran ialah satu siri mesej tentang satu topik utama.

Kempen boleh semudah satu siri siaran media sosial yang mengiklankan promosi, dan sekompleks seperti koleksi e-mel, siaran sosial, teks SMS dan landing page baharu yang promosikan pelancaran produk.

Semasa anda rancang kalendar pemasaran anda, pertimbangkan jenis kempen yang akan anda jalankan.

  • Jualan dan promosi. Beritahu bakal pelanggan bahawa inventori sedia ada sedang dijual atau tarik mereka untuk buat pembelian dengan kod diskaun.
  • Kempen cuti. Center messaging di sekitar cuti besar atau kecil, seperti Hari Kemerdekaan atau cuti sekolah.
  • Kempen berasaskan kandungan. Keluarkan kandungan pada e-mel dan platform sosial anda di sekitar tema atau idea utama. Sebagai contoh, Equator Coffee hantar e-mel baru-baru ini yang fokuskan pada pembungkusannya yang mesra alam sekitar.
  • Hadiah dan peraduan. Adakah anda akan jalankan sebarang hadiah atau peraduan untuk tingkatkan penglibatan dan untuk dapatkan lebih banyak e-mel atau pengikut? Perhatikan tempat anda akan meletakkannya pada kalendar pemasaran anda.
  • Pelancaran produk. Ini selalunya kempen berskala lebih besar. Ia perlukan lebih banyak masa utama dari segi pembangunan produk dan kandungan pra-pelancaran, seperti e-mel atau siaran media sosial.

Langkah 5: Tetapkan peringkat kepada kempen yang berbeza

Sebaik sahaja anda sasaran kempen berbeza yang akan anda jalankan, berikan skop kepada setiap kempen boleh bantu anda memahami berapa banyak masa utama dan jenis sumber yang anda perlukan.

Cara mudah untuk lakukan ini ialah gunakan struktur bertahap, yang kelihatan seperti ini:

Tahap 1: Ini ialah kempen terbesar yang akan anda jalankan sebagai bisnes. Ia mungkin termasuk pelancaran produk baharu, promosi Jualan Akhir Tahun atau jualan besar yang anda jalankan setiap tahun. Pasukan penuh anda bekerja pada kempen ini dan anda akan libatkan orang ramai, merentas semua saluran aktif anda.

Tahap 2: Skala yang kurang sedikit daripada pelancaran Tahap 1, Tahap 2 tidak perlukan masa atau perancangan yang banyak, tetapi masih libatkan jumlah kerja yang banyak.

Tahap 3: Tahap 3 ialah kempen yang lebih kecil yang perlukan jumlah perancangan dan pelaksanaan yang sederhana. Ini boleh jadi setempat kepada salah satu saluran pemasaran anda atau jangkau beberapa, tetapi ia hanya perlukan satu atau dua minggu perancangan.

Tahap 4: Terdiri daripada beberapa siaran media sosial untuk raikan percutian, atau satu atau dua e-mel berbentuk story-telling, pelancaran Tahap 4 mudah disusun dengan cepat dan perlukan sedikit atau tiada masa utama untuk menjadi berkesan.

Langkah 6: Kecilkan cuti yang anda akan bina kempen

Selain cuti utama, terdapat banyak cuti berskala kecil sepanjang tahun.

Anda tidak perlu jalankan kempen setiap hari cuti. 

Malah, itu akan bebankan audiens anda. 

Sebaliknya, pilih cuti dan hari perayaan yang paling sesuai untuk jenama anda.

Jika anda jual pakaian sukan, anda mungkin pilih untuk jalankan promosi atau kempen media sosial sekitar Hari Sukan Negara pada bulan Oktober setiap tahun. 

Begitu juga, jika anda menjual barang kemas atau perhiasan, anda mungkin melakukan perkara yang sama semasa Hari Raya Aildilfitri.

Contohnya, jenama kertas tandas terkenal Who Gives a Crap telah menghantar e-mel nakal pada 22/2/22.

Bahasa ini bermain dengan konotasi #2 dan gunakannya sebagai titik lompat untuk ingatkan orang ramai untuk ‘tambah’ simpanan tisu tandas mereka.

Platform seperti Twitter dan Lab Calendar sediakan sumber untuk detik-detik penting global dan hari perayaan antarabangsa yang boleh anda dengari.

Taylor Holiday, Rakan Kongsi Urusan Common Thread Collective, syorkan buat kalendar pemasaran dengan sekurang-kurangnya empat masa kemuncak jika anda rancang untuk sepanjang tahun. 

Masa kemuncak ini mewakili kempen pemasaran anda dan buat ‘kalendar yang pacu prestasi melalui penceritaan dan peluang pembelian yang penting,’ tulis Taylor.

Langkah 7: Kenal pasti peristiwa penting untuk bisnes anda

Pelancaran, koleksi atau kerjasama produk baharu merupakan peristiwa penting untuk jenama anda.

Ini adalah peluang untuk libatkan diri dengan komuniti anda dan buat hebahan besar-besaran. 

Jika anda rancang untuk satu atau semua ini, tambahkannya pada kalendar pemasaran anda SEGERA.

Itu akan beri anda masa utama yang cukup untuk lancarkan kempen yang lebih kreatif yang tambah nilai sebenar kepada pelanggan anda.

Apakah alatan yang boleh anda gunakan untuk bina kalendar pemasaran e-Commerce?

Pergi ke laluan mudah dengan Google Calendar, atau pilih alat yang lebih mantap seperti Coda. Berikut ialah beberapa pilihan yang boleh dicuba untuk buat kalendar pemasaran anda.

Google Sheet

Mengenai alat: Helaian Google mudah digunakan dan semua templatnya boleh diedit sepenuhnya. Mulakan dengan templat seperti di atas atau buat sendiri. Tetapkan ahli pasukan untuk tugasan atau ulas terus dalam kalendar untuk dapatkan konteks penuh.

Harga: Percuma untuk kegunaan peribadi; Google Workspace bermula pada $6 sebulan untuk kegunaan bisnes.

Google Calendar

Mengenai alat: Satu lagi pilihan yang mudah dan jimatkan kos, Google Kalendar ialah platform yang bagus untuk kalendar pemasaran anda, terutamanya jika anda baru bermula. Buat jemputan kalendar untuk setiap kempen, pautkan dokumen yang sepadan dan jemput ahli pasukan yang terlibat.

Harga: Percuma untuk kegunaan peribadi; Google Workspace bermula pada $6 sebulan untuk kegunaan perniagaan.

Monday.com

Mengenai alat: Monday.com ialah perisian pengurusan projek yang lebih mantap. Ia adalah alat visual yang mudahkan untuk paparkan kemas kini status untuk setiap komponen kempen pemasaran. Bina aliran kerja anda dari awal atau gunakan salah satu daripada 200+ templat Monday.

Harga: Harga bermula dari $0 untuk dua seat hingga $16 setiap seat sebulan untuk pelan pro.

Trello

Mengenai alat: Trello ialah alat visual lain yang gunakan kad untuk mewakili bahagian kandungan yang berbeza. Gunakan satu kad bagi setiap kempen pemasaran atau buat papan Trello bagi setiap kempen—cara anda gunakannya terpulang kepada anda. Dengan paparan lajur dan kalendar, Trello mudahkan untuk daftar masuk tentang progres dan melihat apabila ada perkara yang tidak berfungsi.

Harga: Trello tawarkan versi percuma untuk seluruh pasukan anda, dan versi premiumnya bermula pada $10 setiap pengguna sebulan.

Kesimpulan: Kalendar pemasaran itu keperluan setiap bisnes e-Commerce

Adakah anda nak sampaikan kisah menarik tentang produk anda, jenama anda, industri anda?

Adakah kandungan anda beri nilai kepada khalayak sasaran anda?

Sebelum anda tambah sebarang kempen ke dalam kalendar pemasaran anda, semak semula situasi semasa; supaya audiens anda akan dapat manfaat daripada perkara yang anda berikan kepada dunia.

Bersedia dengan sebarang kemungkinan. Acara akan muncul, pelancaran produk akan ditangguhkan dan trend budaya pop akan muncul.

Kalendar pemasaran yang terlalu spesifik dan ketat, akan hanya beri terlalu sikit ruang untuk terlibat atau bertindak balas terhadap mana-mana perkara yang tepat pada masanya. 

Walaupun kalendar pemasaran bantu anda susun rancangan, kalendar terlalu mengikut agenda ditetapkan, sebenarnya boleh melambatkan anda.

Kalendar pemasaran ialah alat untuk sokong matlamat bisnes anda dan ia tidak perlu ikut persamaan atau format tertentu.

Perkara yang paling sesuai untuk anda dan untuk jenama anda ialah perkara yang akan senangkan tugasan dan galakkan anda terus maju ke hadapan.

Kongsi dengan kami tentang kalendar pemasaran bisnes anda untuk tahun ini. Dah ada ke belum?

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

PANDUAN PERCUMA

6 Figure Blogging Gameplan eCover

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi ‘failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income online.

Ia adalah hasil dari pengalaman, pembelajaran, dan eksperimen bertahun, sehingga saya boleh buat income dengan konsisten, 100 peratus online, secara seorang diri.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.
CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.