Shopify Vs EasyStore: Mana Platform E-commerce Paling Best? (Review 2022)

shopify vs easystore review

Shopify  merupakan salah satu platform e-dagang yang diasaskan di Canada pada tahun 2006 dan mula memasuki pasaran Malaysia sekitar tahun 2013.

EasyStore pula platform e-dagang yang diasaskan di Malaysia sejak tahun 2013.

Kedua-dua platform ini sama-sama berfungsi sebagai satu saluran jualan namun terdapat beberapa perbezaan dari segi teknikal dan ciri-cirinya yang tersendiri.

Kedua-duanya juga menyokong peranti yang menggunakan perisian iOS, Android dan Microsoft.

Dalam artikel ini kami akan kongsikan tentang perbandingan antara Shopify vs EasyStore.

Pada akhir artikel ini anda akan nampak gambaran pilihan yang lebih bersesuaian dengan keperluan e-store anda.

Pelan & Harga 

Shopify menawar tiga variasi harga mengikut pelan Basic, Shopify dan Advance, bermula USD 19 (kira-kira RM84.49).

O6BVb6CSahtLRFdJrMWW4j2uJFpp90Z0Q

EasyStore juga tawar tiga variasi pelan; Lite, Standard dan Business dengan harga bermula RM59.

Harga pelan bulanan Shopify nampak lebih tinggi berbanding EasyStore.

Caj Transaksi

Mengikut pelan Shopify yang berbeza anda akan dikenakan caj transaksi yang berbeza.

Pelan Basic

  • 2%

Pelan Shopify

  • 1%

Pelan Advance

  • 0.5%
XYuXNaY41bTe5fh1uqep

Untuk memilih pelan yang berbaloi untuk e-store anda, buat perbandingan.

Sebagai contoh, jika jualan bulanan anda ialah RM2000 sebulan, mari kita lihat pelan yang mana lebih berbaloi.

Jika anda ambil pelan Basic, perbelanjaan anda untuk penggunaan Shopify menelan kos sebanyak RM125; yang terdiri daripada RM85 (caj bulanan) + RM40 (caj transaksi 2%).

Jika anda menggunakan pelan Shopify, kos menjadi RM238; RM218 (caj bulanan) + RM20 (caj transaksi 1%).

Jika anda menggunakan pelan Advance pula, kos menjadi RM1348; RM1338 (caj bulanan) + RM10 (caj transaksi 0.5%).

Dalam kes jualan sebanyak RM2000, pada permulaan ini lebih baik anda gunakan pelan Basic.

Anda boleh ambil pakej yang lebih mahal sekiranya nilai jualan anda telah meningkat, supaya dapat jimatkan caj transaksi pada kadar yang lebih rendah.

Manakala untuk EasyStore pula, setakat ini (Julai 2022) tiada caj transaksi dikenakan bagi mana-mana pelan.

Sebagai pemain industri e-store tempatan, anda boleh jimatkan kos operasi dengan menggunakan EasyStore.

Payment Gateway Integration

Antara payment gateway popular yang disokong Shopify:

On85QMEiYbKPjCkcUe2OSrGkJYUfiJfjbrNKLC656j8X6FCRfmOOazfzH2qoNWKOR05DEat4L HvDC5CKQZ aJ KAUUDWQFbZjFWMjNwJTPN0LExZAB DEItzI9NhAgv6u6DNn FK cz NiyCWdI0hA

Payment gateway yang menerima pelbagai transaksi dari negara luar, ideal untuk e-store yang berminat tembus ke pasaran luar negara. 

Payment gateway yang disokong oleh EasyStore:

Kalau anda berhasrat untuk menguasai pasaran dalam negara sahaja, EasyStore sudah memadai bagi tujuan itu. 

Tema E-store

Tema setiap e-store harus ditetapkan terlebih awal mengikut keperluan e-store.

E-store yang bersifat general store (ada pelbagai item dalam inventori) tentunya perlukan susunan berbeza berbanding niche store (item spesifik dan lazimnya tidak sebanyak general store).

Tema-tema ini ada yang percuma dan ada yang dikenakan bayaran.

EasyStore cuma hanya ada sekitar 50 tema. Walaupun pilihan agak terhad berbanding Shopify, namun tema EasyStore percuma sahaja dengan mana-mana pelan yang anda gunakan.

Shopify menyediakan 18 tema percuma dan lebih 70 tema berbayar

Boleh baca tema Shopify percuma yang jadi pilihan drop shipper di sini.

PON1 yik7wDkRebyU2SHRHFCv4C WWyrw z6PrqYTTm0qzxoRRomDm3hsedO l6uXd0Fy6SfD0GSEXKxJ1ZWOzpthBLh20JnXSJ 1QucUyPt4XSFkROBhO4CCvxGVHKk5wF tSLNkYi7so2ghkwK5k

Jika anda seseorang pentingkan sisi kreatif dan inginkan lebih banyak pilihan serta tiada kekangan bajet, pilihlah Shopify untuk e-store anda.

Sebaliknya, jika anda tidak tekankan hal aestetik ini dan ada bajet terhad, EasyStore masih cukup baik untuk digunakan sebagai platform e-store anda.

Market Integration App

Apabila melibatkan market integration apps, Shopify lebih menonjol dalam hal ini (berbanding EasyStore).

Antara apps terkenal yang menyokong Shopify ialah seperti di bawah:

Sedangkan, untuk EasyStore pilihan agak terhad, dan antaranya ialah seperti berikut:

31FI8yvqNhcX45 YRX HLNB1mSAad6WiEBLXkpihnAJMmwmr CtaFPdo3BLKwNJTMb3EskkPRLibR3NZSJ38BiuYn65e eI12VXXgF6ECXkUVBnWZLHiWU2vBKFhHm7KiEOVknNYBMGzEq6Kv8CT898

Secara ringkasnya jika anda mencari satu e-store yang mudah sync dalam sehari di marketplace antarabangsa, lebih baik pilih Shopify.

Shopify merupakan pilihan yang lebih baik untuk sediakan pasaran global yang lebih luas, ia merupakan pilihan yang lebih sesuai jika anda bercadang untuk kembangkan e-store anda pada masa akan datang.

EasyStore pula akan jadi pilihan ideal jika anda bercadang untuk bermain dalam pasaran tempatan dan tiada perancangan untuk ke peringkat antarabangsa pada pada masa akan datang.

Penghantaran & Courier

Shopify menawarkan sejumlah besar khidmat courier yang menghantar barang dalam serta luar negara.

Antaranya ialah:

H6tYHjKoo4rU wtwSEfMlUnkbRpKT 9duyd gZ2e zzNuBknhXsh86y67ShRibY8V 9zMO5BtBg3SrBQ21wqv1pm20OkLWiYnGB8Xv9Gw

Berbeza dengan Shopify, melalui EasyStore anda boleh integrasi dengan courier dan shipping aggregator yang popular di Malaysia seperti:

qAAyN814Tl1NKuxXxrapBldSrBgMygrw3YMdUHXDnAyHaaMy cAHt1V4 6Hzms 7I6pw8ngu3ji7S2 NoUENjJQTOThoPKHIcWOFZlKHLilpa5ILDCBjQ6F6

Saluran Drop Shipping

Populariti drop shipping sebagai cara jana pendapatan di Malaysia dan seluruh dunia, semakin meningkat.

Disebabkan hal ini, kedua-dua Shopify dan EasyStore menawarkan cara mereka yang tersendiri untuk pengguna memulakan bisnes drop shipping.

tEpw89GaOinfG8 FUw eUAqEV6iH2JarZZryCta3U QUGXmglCmIjDYZmSYCEjl5upSArkK385kZt4xV9MIe3Uc D0DmmO0ZaxaQYIeczN0Wej8yFPmYsGJ38k0h78JxIm0 wKKwZUior54nqLKPAv4

Shopify menawarkan integrasi dengan Oberlo untuk bantu penjual menghantar barang dari AliExpress kepada pelanggan mereka.

Manakala EasyStore integrasi bersama Kumoten Dropship di Malaysia.

rIKqRo8D7PmE HQC5SDPicFEeve8RJoaIHNAYe18w9yVADnwz8uA1YXTg9s0NDDHvfbvr28Qcs6Plnw8T6W3 2e9xo61UeYk2ogLmCqW92i4E3RXYx9S Demvi4hs6V gZEpw8uWcdNSib7qZKli d4

Sokongan Pelanggan & Rujukan

Shopify menawarkan sokongan  24/7, sedangkan EasyStore hanya tawarkan khidmat sokongan pelanggan pada waktu bekerja dan hari bekerja sahaja.

Jika anda seseorang yang lebih cenderung mendapatkan khidmat sokongan pada bila-bila masa, Shopify ialah pilihan yang tepat.

Manakala, jika anda lebih suka berkomunikasi dengan orang tempatan, EasyStore akan memenuhi keperluan anda.

IgzjxsGmRZO VbTO2yZmQvOTiunETDNI6GGcdOKdNIhwtmrz3o9M9w3vpHVuUGEYDzxsM

EasyStore menawarkan sokongan dalam bentuk live chat, panggilan telefon dan juga e-mel.

Shopify pula turut menawarkan khidmat sokongan yang sama seperti EasyStore namun ada kelebihan lain, iaitu tambahan community forum untuk anda berbincang dengan pengguna Shopify yang lain seluruh dunia.

Penggunaan Shopify dan EasyStore boleh dikatakan mudah untuk pemula namun terdapat beberapa perkara yang memerlukan panduan yang jelas dan sokongan berterusan.

Panduan ini datang dalam bentuk bahan rujukan yang mudah didapati.

Bahan rujukan tentang Shopify ada dalam bentuk perbincangan forum artikel, podcast, tool dan pelbagai lagi.

Anda boleh akses bahan rujukan ini di laman Shopify di ‘Learn’ yang membawa anda kepada Help Center yang penuh dengan pelbagai info dan juga panduan penyelesaian masalah yang lain.

SgvT3T30xrlwm2rs0vHRga70jzi3jJNHhaMM4Eo7 I9ZuVrZcAVLkt qnnmkejy el tgcosRuvYi49epIJMxbfNhUKQJUsb3xYL5a F

Akses kepada material sebegini akan memberi manfaat untuk anda tambah baik bisnes anda dari masa ke masa.

Sumber rujukan untuk EasyStore pula agak terhad berbanding Shopify, dan anda hanya boleh akses bahan rujukan itu melalui blog.

Disebabkan hal ini, pengguna akan rasa mudah keliru kerana artikel yang sedia ada cenderung menyampaikan info yang terlalu umum.

Walaupun begitu, EasyStore didatangkan dengan bengkel e-commerce yang mengandungi pelbagai agenda untuk pemilik bisnes, dan perlu tempah sesi konsultasi percuma untuk siri bengkel.

KPieqcLVwKQ1nKqJUuw 3E2j50QSyqFjQOFErAa bYudCbl vZjMXgMO9x5O0tv HMNppFSg9abasdIJMKFZOw54OofbMDfCZjIM26du1JKdk1SBfARa6QYd2NC2mSClCZOD6r0FFMK51lTIjVd8DwQ

Secara keseluruhan Shopify dilihat sebagai pilihan yang lebih baik untuk bisnes online kerana anda perlukan info yang lebih terperinci dengan segera dan juga bantuan dalam satu tempat yang mudah diakses.

Perkara membantu anda untuk tukarkan trafik di web kepada jualan, dengan lebih mudah.

Kesimpulan – Shopify Vs EasyStore : Nak Pilih Yang Mana? 

Kami sediakan ringkasan dalam bentuk star review rating agar anda mudah untuk bandingkan kedua-dua platform ini.

Shopify

Kartel Digital

Pakej Langgan
Payment Gateway
Pilihan Template Store
App Integration
Penghantaran & Kurier
Ciri Dropship
Customer Support

Summary

Overall, memang tidak dinafikan, Shopify is the best e-commerce builder platform dalam dunia. Sebab tu makin lama, makin ramai orang suka pakai. Mudah nak digunakan dan mudah juga untuk grow bisnes kelak. Semuanya dah tersedia. Satu hari pun boleh siap store anda.

4.9

Easystore

Kartel Digital

Pakej Langganan
Payment Gateway
Pilihan Template Store
App Integration
Penghantaran & Kurier
Ciri Dropship
Customer Support

Summary

Easystore adalah antara penyedia servis e-commerce builder, yang lebih kurang sama macam Shopify. Ia lebih murah sikit dari Shopify. Cuma fungsi dan ciri-cirinya tak secanggih Shopify. Tapi kalau anda ada kekangan bajet boleh juga cuba sebab ianya reliable dan mudah untuk digunakan.

3.7

Dah dapat gambarkan keperluan e-store anda?

Kalau dah, sepatutnya anda dah jelas dengan pelan langganan yang berbaloi.

Walaupun anda mampu untuk bayar pelan paling mahal, sebaiknya teliti dengan keperluan dahulu kerana yang paling mahal tak semestinya paling bagus dan sebaliknya.

Pelan yang paling bagus ialah pelan yang ada gunakan kesemua manfaatnya untuk automized segala kerja manual untuk jana pendapatan dengan mudah dan terurus.

Jadi, anda pilih mana satu? EasyStore atau Shopify?

Kongsikan keputusan anda diruangan komen.

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

Related Post

Dropshipping

6 Step Cari Idea Produk Best Untuk Bisnes Dropship

Nak mulakan bisnes dropship tapi belum ada idea?  Ramai takut nak mula sebab tak tau susunan benda yang patut buat. …

BACA
Dropshipping

9 Lubuk Supplier Dropship Terbaik di Malaysia

Bila sebut pasal lubuk supplier dropship, ramai bayangkan tentang pembekal dari China dan luar negara. Tapi tahukah anda kita ada …

BACA
eCommerce

15 Idea Niche Best Untuk Mulakan Bisnes Online

Teringin nak buat bisnes online tak tau nak jual apa secara online? Sebelum kenal produk untuk dijual, kenal dulu niche …

BACA
eCommerce

5 Payment Gateway Yang Best Untuk Bisnes Online Malaysia

Bisnes online telah berkembang secara berterusan seiring dengan berlalunya tahun dan salah satu tool terpenting yang harus difikirkan oleh pemilik …

BACA
Digital Marketing

5 Strategi Marketing Kos Rendah Yang Amazing Untuk Bisnes Online

Ramai tak tahu ada je cara dan strategi marketing kos rendah untuk bisnes online. Tapi ada 5 yang betul-betul berkesan …

BACA
flat-lay-gambar
Creatives

Cara Ambil Gambar Flat Lay Sendiri Macam Pro

Kepentingan Visual Dalam Pemasaran Selain edit gambar produk dalam perisian digital, gambar produk ada baiknya diambil dengan kamera dengan sentuhan …

BACA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

PANDUAN PERCUMA

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi ‘failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income.

Ia adalah gameplan proven bagaimana saya bina Kartel Digital & Dropship Kartel from scratch, dan bina sumber income 100 peratus dari internet.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.