Cara Buat Branding Bisnes e-Commerce

Bina strategi branding bisnes e-Commerce yang konsisten dan berkuasa; bukanlah tugas yang mudah, tetapi terdapat taktik terbukti yang boleh anda gunakan untuk tarik pelanggan baharu dan pastikan pelanggan sedia ada terlibat dengan brand anda.

Coca-Cola, yang ialah syarikat yang diiktiraf seluruh dunia dari segi produk dan branding, belanjakan purata $4 bilion untuk branding setiap tahun.

Walau bagaimanapun, tidak setiap bisnes perlu labur jumlah sebegitu untuk pembinaan dan pengiktirafan brand.

Apa yang anda mungkin ketinggalan untuk cipta dan sempurnakan branding anda boleh menjadi 6 taktik yang kami kongsikan dalam artikel ini. 

Teruskan baca untuk tahu yang mana ini dan bagaimana anda boleh ukur keputusannya dengan 5 KPI (key performance index) berbeza.

Apa itu branding? Macam mana branding bisnes eCommerce berkesan?

Branding ialah konsep dan proses di sebalik penciptaan, kedudukan, promosi dan pengedaran produk dan/atau syarikat.

Proses ini bantu pengguna kenal pasti brand anda dan bezakannya daripada pesaing anda, tonjolkan perkara yang menjadikan bisnes anda bersinar.

Matlamat utama branding mestilah sentiasa tarik dan kekalkan pelanggan setia (dan pihak berkepentingan lain) dengan sampaikan produk yang sentiasa selari dengan janji brand anda.

Contohnya dalam branding identity KFC, sentiasa menjanjikan hidangan di restoran mereka sesuai dengan selera pelanggan mereka. Tagline KFC ‘Sedap Sehingga Menjilat Jari’ sangat dikenali, dan buat orang terfikir tentang KFC apabila dengar slogan ini.

Cuma pada Ogos 2020, KFC telah menggantungkan penggunaan ‘Sedap Hingga Menjilat Jari’ demi menghormati langkah berjaga-jaga daripada jangkitan Covid-19.

Britain dan Ireland antara negara yang mengaburkan frasa ‘finger licking’ dalam kempen pemasaran mereka.

Di China, slogan ‘Sedap Sehingga Menjilat Jari’ langsung tak dibenarkan kerana mengikut kefahaman budaya mereka, ia bermaksud anda perlu makan makanan dengan jari-jari anda sendiri sekali.

Branding juga perlu relevan dan sensitif dengan situasi setempat, semasa dan faktor demografik yang lain.

Untuk ada strategi branding yang berkesan, anda mesti jalankan taktik yang selari dengan matlamat yang sama.

Bergantung pada bisnes, taktik ini berbeza-beza, tetapi sebagai peraturan umum, petua yang kami kongsikan di bawah boleh bantu mana-mana bisnes e-Commerce cipta strategi branding yang jelas dan berkuasa.

Kelebihan branding bisnes eCommerce

Branding bisnes e-Commerce membawa manfaat yang berbeza, tetapi ini yang paling penting:

Peningkatan keterlihatan (visibility) bisnes

Imej yang kuat dan padu kekal dalam fikiran seseorang. 

Logo yang berbeza, warna yang menarik dan visual yang jelas akan sentiasa diingati. Jangan lupa buat logo cantik-cantik.

Jika anda tambahkan slogan yang menarik pada campuran, branding bisnes e-Commerce anda akan menjadi lebih berjaya.

Setiap kali bakal pelanggan dipengaruhi oleh brand anda (walaupun hanya seketika) syarikat anda akan pengaruhi mereka hanya kerana mereka pernah melihat brand anda sebelum ini.

Ini akan jadikan mereka berat sebelah dan tingkatkan kemungkinan mereka beli daripada anda buat kali pertama.

Keterlihatan brand bermula dalam fikiran pelanggan.

Pengalaman membeli yang lebih baik

Selaraskan website dan komunikasi anda hasilkan pengalaman pembelian yang lebih baik. 

Akhirnya, branding bisnes e-Commerce yang baik jadikan anda bisnes yang lebih berkaitan dan boleh bantu anda berhubung dengan pelanggan anda.

Ini mainkan peranan penting dalam bisnes seterusnya anda boleh gunakan kelebihan ini dengan pendekatan psikologi.

Tetapi sebagai tambahan kepada ini, branding yang kukuh beri pelanggan idea yang jelas tentang perkara yang anda inginkan daripada mereka dan cara anda lihat mereka.

Dalam erti kata lain, ia bantu bisnes e-Commerce bina komuniti pengguna dengan ciri yang serupa.

Mempunyai semangat kekitaan adalah salah satu taktik yang paling berkuasa apabila melibatkan penglibatan dan pengekalan.

Tingkatkan kepercayaan dan kesetiaan pelanggan

Apabila bisnes berusaha untuk cipta website yang jelas dan kelihatan profesional, ia mudahkan untuk pilih antara brand itu dan brand lain yang tiada unsur utama branding. 

Imej brand yang hambar hanyalah red flag bagi kebanyakan pelanggan apabila ia berkaitan dengan kepercayaan, itulah sebabnya branding bisnes e-Commerce mainkan peranan penting dalam pemerolehan dan pengekalan pelanggan.

Tetapi ada lebih daripada itu. Apabila lebih ramai pemilik bisnes e-Commerce sedar kuasa imej brand yang kukuh, ia jadi satu tugas yang semakin mencabar.

Kini, untuk serlahkan bisnes eCommerce, anda perlukan lebih daripada sekadar ‘ada’ branding. 

Pamerkan brand anda dengan cara asal yang kekal dalam fikiran pelanggan anda.

Jadilah berani, jadilah manis, jadilah sederhana, jadilah berwarna-warni; apa sahaja yang sesuai untuk suara bisnes dan persona pembeli anda, dan selagi semuanya selaras.

Ketahanan bisnes

Dengan peningkatan kepercayaan, kesetiaan dan pembelian berulang pelanggan, ketahanan dan kemampanan kedai dalam talian anda hampir terjamin.

Berbalik kepada contoh Coca-Cola, walaupun adalah tidak tepat untuk mengaitkan semua kejayaan mereka dengan strategi branding yang betul, imej mental yang jelas yang dibina oleh brand ini adalah sebahagian daripada sebab mengapa orang memilih minuman mereka berbanding brand lain.

Dalam kes ini, jumlah yang dibelanjakan Coca-Cola untuk jenis aktiviti ini adalah lebih daripada wajar dan melampaui sekadar memperoleh lebih ramai pelanggan atau mengekalkan pengguna setia brand tersebut.

Ia berkembang mengikut masa dan menyesuaikan diri dengan keperluan dan pilihan baharu masyarakat, atau, sekurang-kurangnya keperluan dan pilihan pengguna Coca-Cola.

Seperti yang anda lihat, pelaburan dalam imej brand — yang tidak menjadi pilihan sama sekali — akan sentiasa menghasilkan keuntungan untuk bisnes anda. Iaitu, dengan alat dan taktik yang betul.

6 taktik branding bisnes  e-Commerce

Untuk mencipta branding yang sempurna, mulakan dengan mengikuti langkah berikut:

1. Gunakan kuasa perkataan: nama & penceritaan anda

Nama bisnes eCommerce boleh mainkan peranan yang besar dalam kejayaan atau kegagalan mereka. 

Nama brand anda harus berikan gambaran yang jelas tentang perkara yang anda lakukan. Cara mudah untuk pilih nama brand anda ialah, mulakan dengan kaji dan fahami nama pesaing anda.

Tetapi anda tidak sepatutnya berhenti dengan nama itu.

Bercerita, walaupun tidak semudah yang didengar, boleh dilaksanakan dalam pelbagai bahagian strategi pemasaran anda.

Daripada pengiklanan kepada pembungkusan, anda boleh gunakan bisnes anda untuk ceritakan kisah mesra dengan khalayak anda dan mudah diingati pada masa hadapan.

Salah satu penggunaan bercerita yang paling popular ialah untuk promosikan dan jual produk, tetapi ia juga boleh jadi sebahagian daripada strategi branding bisnes e-Commerce anda.

Sebagai contoh, lihat cara Apple gunakan inovasi sebagai salah satu konsep utama mereka, daripada cerita dan cara persona pembeli mereka digabungkan ke dalam kempen pengiklanan. 

Sinergi sempurna kedua-dua elemen ini adalah sebahagian daripada strategi mereka, dan terbukti berjaya apabila mencipta cerita yang boleh dikaitkan.

2. Pilih palet warna yang selaras dengan bisnes e-Commerce

Palet warna yang dipilih oleh bisnes e-Commerce akan menjadi sebahagian daripada banyak bidang bisnes, termasuk website, pembungkusan dan profil media sosial.

Palet warna sebaiknya terdiri daripada 3 hingga 5 warna yang berkaitan dengan sektor anda, nilai dan branding bisnes e-Commerce anda.

Jenama paling berjaya di luar sana dicirikan oleh palet warna minimalis yang ada sedikit warna, tetapi sepadan dengan industri dan jenis pelanggan mereka.

Salah satu cara paling mudah untuk memilih warna yang betul adalah dengan menggunakan penjana palet warna. 

Tanpa bantuan pereka, ini adalah pilihan terbaik anda. Jenis alatan ini membantu anda memilih warna yang akan menjadi asas untuk visual anda yang lain. Boleh cuba jana palet warna di Canva juga.

3. Selaraskan  tipografi, logo, suara dan visual anda

Ya, tipografi juga penting.

Fon yang berbeza boleh membuatkan pembaca merasakan sensasi yang berbeza: kesungguhan, kepercayaan, pergerakan, inovasi, kesederhanaan, dsb.

Memilih tipografi yang melengkapkan warna brand anda, logo dan intipati keseluruhan adalah penting untuk kejayaan strategi branding anda, terutamanya jika anda mereka bentuk tanda perkataan, monogram atau logo maskot.

Memandangkan logo boleh dibuat dengan cara yang berbeza (tanda perkataan, tanda huruf, tanda bergambar, tanda abstrak, tanda gabungan, logo maskot atau lambang), perlu diingat persona pembeli anda dan visi, misi dan nilai syarikat anda.

Ini akan bantu anda pilih jenis logo yang lebih sesuai dengan ciri anda.

Secara umumnya, logo terkenal ditakrifkan oleh fleksibiliti, kesederhanaan dan keabadian. Jika anda mahu logo anda disertakan dalam generasi seterusnya bagi logo yang berjaya, ingatlah konsep ini.

Logo biasanya merupakan elemen visual pertama yang ditemui pembeli, jadikannya penting apabila ia berkaitan dengan pemasaran dan branding.

Logo mungkin kadangkala muncul tanpa teks.

Inilah sebabnya reka bentuk anda perlu cukup berkuasa untuk mewakili brand tanpa sebarang teks.

Sekarang, untuk bahagian terakhir: suara. Suara atau nada brand lebih sukar untuk direka dan disampaikan.

Suara brand anda berkait rapat dengan perasaan yang ingin anda cetuskan dalam diri pelanggan anda. Ia boleh disampaikan melalui warna, bentuk, perkataan, muzik, dan juga bau anda.

Apa yang benar-benar penting di sini ialah, seperti elemen branding yang lain, anda memastikannya konsisten.

Jika anda rancang untuk gunakan foto produk dan visual lain di website anda, saluran media sosial, iklan, produk, pembungkusan dan jenis komunikasi lain (semua yang hantar mesej atau sampaikan perasaan harus dianggap sebagai komunikasi), anda perlu ambil kira bukan sahaja warna dan tipografi anda tetapi juga nada syarikat anda, kerana nada melangkaui aspek ini.

Contohnya, jika anda putuskan untuk gunakan seorang model untuk pamerkan produk anda, gunakan model tersebut pada semua halaman produk anda agar konsisten.

Ini tingkatkan pengalaman pengguna dan boleh bantu tingkatkan kadar penukaran (conversation rate).

4. Tunjukkan sisi kemanusiaan anda

Menjadi terlalu serius apabila libatkan strategi branding dan komunikasi anda hanya berfungsi dalam beberapa kes.

Secara umumnya, komunikasi yang lebih diperibadikan mempunyai hasil yang lebih baik dari segi jualan dan perkhidmatan pelanggan.

Cuba untuk sesuaikan semua komunikasi anda; ini akan bantu anda dapatkan kepercayaan pelanggan anda apabila mereka kenal bisnes anda, dan terlibat dengan bisnes anda dengan lebih kerap.

Pemilik bisnes juga boleh asah lagi personal branding sebab sebagai manusia kita ialah makhluk yang bersosial.

Usahawan Sambal Nyet, Khairul Aming kerap kongsikan cerita belakang tabir tentang operasi syarikat, aktiviti bersama staf dan juga cara syarikat tangani konflik. Secara tak langsung, selain buat brand awareness, ada juga human interaction dalam konten.

Walau bagaimanapun, anda tidak seharusnya gunakan komunikasi ini hanya untuk pamerkan bisnes anda. 

Manfaatkan peluang dan gunakan semua maklumat yang anda kumpulkan tentang pembeli anda untuk buat kempen pemasaran yang lebih baik yang disasarkan kepada khalayak anda.

Sebagai contoh, anda boleh paparkan produk terlaris atau pelancaran baharu anda pada komunikasi ini melalui sepanduk.

Bersedia untuk jual produk dengan e-mel? Baca panduan buat email marketing step by step ni.

5. Buat panduan brand untuk konsistensi

Untuk pastikan kandungan visual dan bertulis anda kekal konsisten merentas semua saluran, adalah asas untuk letakkan peraturan branding anda di atas kertas.

Imej dan kandungan bertulis yang anda siarkan harus wakili brand anda dengan warna, tipografi dan tonanya.

Beberapa aspek yang perlu disertakan dalam panduan branding anda ialah: persona pembeli anda; misi, visi dan nilai anda; warna dan fon brand anda; apa yang anda ingin sampaikan dan bagaimana anda rancang untuk lakukannya; dan garis panduan asas & am untuk dilakukan semasa berkomunikasi dengan khalayak anda.

Dokumen ini harus boleh diakses oleh semua ahli bisnes anda.

Sama ada mereka berhubung secara langsung dengan pelanggan atau tidak, ada pemahaman yang jelas tentang imej syarikat tempat mereka bekerja adalah asas untuk ketahui ke arah mana anda bergerak, keutamaan anda, persona pembeli anda dan cara pasukan anda harus gambarkan brand.

6. Gunakan data dan automasi untuk buat sambungan

Dapatkan maklumat pengguna ialah proses yang tidak terurus apabila anda tidak gunakan alat yang betul untuk simpan, proses dan automasikan data.

Oleh kerana dengan adanya pengetahuan tentang pelanggan anda (dan maklumat terkini & boleh diukur tentang bisnes anda) adalah sangat penting, penggunaan sistem perisian telah jadi mustahak pada masa kini.

Shopify ialah contoh hebat platform yang bantu kedai dalam talian perkemas dan automasikan proses untuk sediakan aliran kerja yang jelas yang selaras dengan matlamat brand dan keperluan pelanggan anda.

Contohnya, ia bukan sahaja automasikan tugas fulfilment, penghantaran dan perkhidmatan pelanggan, tetapi ia juga sediakan alatan pemasaran untuk automasikan pemberitahuan dan sesuaikan halaman penjejakan dan pemulangan anda sendiri.

Sistem seperti Shopify boleh bantu kedai online anda dapatkan analitis tentang produk yang paling laris, yang nampaknya lebih kerap dipulangkan, kadar pembelian semula produk dan pelanggan yang lebih setia kepada brand anda.

Metrik branding untuk nilai strategi branding bisnes e-Commerce

Taktik branding anda telah disiarkan secara langsung dan kini anda bertanya kepada diri sendiri bagaimana anda boleh ukur kejayaan strategi branding anda. 

Ini ialah beberapa metrik branding yang paling penting untuk dijejaki:

Viewable impression

Viewable impression ialah metrik branding yang berikan cerapan tentang keberkesanan kempen PPC (bayar setiap klik) anda. 

Ia ukur bilangan pengguna yang dapat melihat iklan anda untuk sekurang-kurangnya satu atau dua saat.

Walaupun dalam sesetengah industri, metrik ini tidak akan ada hubungan langsung dengan nombor jualan anda, dalam kes runcit, kesan gambar terhadap bakal pelanggan patut dipertimbangkan – dan ia pastinya harus diukur.

Viewable impressions  = Bilangan paparan 1 atau 2 saat pada 50% daripada usaha branding

Trafik website

Walaupun tidak setiap lawatan akan beri penukaran, tapi dengan ukur trafik website anda boleh beri anda maklumat tentang kejayaan kempen tertentu setelah trafik website anda capai jumlah lawatan yang konsisten.

Jika anda rancang untuk ubah aspek website dan strategi branding bisnes e-Commerce dengan mana-mana taktik ini, ukur trafik anda sebelum dan selepas perubahan untuk benar-benar ukur hasil tindakan pemasaran anda.

Dengan semak maklumat ini, anda juga boleh jumpa sumber trafik terbesar untuk website anda, sama ada produk atau jenis produk tertentu, bahagian pelancaran atau halaman utama anda.

Carian brand

Metrik branding ini berkaitan secara langsung dengan saiz dan populariti brand anda.

Pada mulanya, jumlah carian brand akan rendah (atau bahkan mustahil untuk diukur) dalam alat SEO seperti RankMath, tetapi anda akan dapat semak dalam akaun Google Analitis dan Konsol Carian Google anda.

Walau bagaimanapun, apabila bisnes anda berkembang, adalah penting untuk perhatikan KPI ini dan bandingkannya dengan pesaing anda.

Anda mungkin tidak dapat 100% data tepat kerana anda tidak boleh akses Google Analitis atau Konsol Carian mereka, tetapi jika mereka mempunyai saiz yang besar, anda boleh menyemak jumlah carian mereka dalam Google Trends atau alat SEO yang dinyatakan di atas.

Setelah brand anda ada kedudukan yang stabil dalam pasaran, anda mungkin perlu capai KPI ini dalam pasaran baharu dan semak semula apabila anda membuat perubahan besar dalam strategi branding bisnes e-Commerce anda.

Tindakan media sosial (interaksi, pengikut)

Setiap hari, media sosial jadi elemen branding yang lebih penting. 

Akaun ini bertindak sebagai sumber jualan, terima kasih kepada ciri media sosial yang bersambung ke halaman CMS dan daftar keluar. 

Ia juga dianggap sebagai salah satu tonggak utama peruncitan B2C dari segi pemasaran.

Atas sebab ini, interaksi pelanggan dan bakal pelanggan anda dengan profil media sosial anda, serta pertumbuhan mereka, hendaklah diukur sekurang-kurangnya pada setiap bulan.

Walaupun ia mungkin tidak beri anda maklumat sebanyak KPI lain, metrik ini akan berada dalam turun naik yang berterusan kerana sifat platform yang sentiasa berubah.

Tetapi apa yang perlu anda ukur?

Terdapat dua elemen utama yang perlu dipertimbangkan untuk tindakan media sosial:

Penglibatan: suka, ulasan, kongsi, simpan (dan sebarang jenis interaksi lain)

Bahagian ini harus dijejaki dari segi kuantitatif dan kualitatif, kerana ulasan atau perkongsian tidak akan sentiasa positif.

Pertumbuhan sosial: bilangan pengikut baharu tolak bilangan pengikut yang hilang

Nombor jualan

Akhir sekali, tetapi tidak kurang pentingnya, perkara yang paling penting kepada mana-mana bisnes e-Commerce; akhirnya mesti lihat kepada jualan.

Nombor jualan tidak akan berbohong, dan jika anda luangkan masa untuk bina imej brand yang kukuh, anda boleh tingkatkan jualan.

Jejaki jumlah jualan anda sebelum dan selepas taktik ini untuk benar-benar fahami kejayaan tindakan anda.

Industri e-Commerce ada aspek bermusim tertentu, dan ini juga harus dipertimbangkan semasa kira hasil.

Jualan: purata peningkatan produk yang dijual selepas usaha branding

Kesimpulan

Taktik branding mainkan peranan penting dalam transformasi brand dari segi pemasaran dan jualan.

Tanpa mereka, kesedaran brand dibiarkan sendiri tanpa mesej atau khalayak yang jelas, dan mustahil untuk kaitkan metrik yang kami bincangkan di atas dengan mana-mana strategi branding bisnes e-Commerce.

Dalam erti kata lain, anda mungkin ada data, tetapi anda tidak akan ada cara untuk fahami sebab nombor dan data berubah-ubah.

Dan, tanpa analisis, tiada perancangan yang mungkin untuk pengoptimuman.

Branding bisnes e-Commerce adalah sangat diperlukan.

Dah sedia nak buat branding bisnes e-Commerce anda. Kongsikan dengan kai di ruangan komen.

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

PANDUAN PERCUMA

6 Figure Blogging Gameplan eCover

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi ‘failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income online.

Ia adalah hasil dari pengalaman, pembelajaran, dan eksperimen bertahun, sehingga saya boleh buat income dengan konsisten, 100 peratus online, secara seorang diri.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.
CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.