TOOLS

Dalam page ini, saya senaraikan tools, software, dan servis favourite saya sepanjang menjalankan bisnes online hampir 7 tahun.

Semua produk yang saya senaraikan disini memang saya rekomen.

Kalau anda serius nak grow dan mudahkan kerja-kerja bisnes online anda kelak, you should give ’em a shot!

serverfreak logo

Malaysia's Best Hosting : ServerFreak

Untuk website hosting bagi blog anda, saya rekomen ServerFreak. Dalam banyak-banyak service provider kat Malaysia, mereka paling bagus in terms of performance dan support. Website anda akan laju gila sebab Data Center dekat Malaysia. Dan kalau ada masalah dont worry, support bersedia 24 jam menerusi Live Chat.

namecheap logo kartel digital

Best Domain Provider : Namecheap

Kalau anda perlukan domain untuk blog anda, saya rekomen Namecheap. Customer support pantas, performance pun laju, dan senang gila nak guna compare dengan domain services yang lain. Memang sesuai utk newbie.

elementor kartel digital

Lightweight Yet Powerful Theme : Astra Pro

Setiap website yang menggunakan WordPress, anda perlukan Theme. Theme ni macam ‘rangka’ keseluruhan untuk design website. Saya gunakan theme Astra Pro. Flexible dan ringan untuk buatkan website anda load dengan cepat.

Shopify Kartel Digital

Powerful & Easy eCommerce Solution : Shopify

Kartel Digital gunakan Shopify sebagai platform eCommerce untuk jual produk-produk digital. In fact, semua bisnes ecommerce dropshipping yang saya buat pun dibina menggunakan Shopify. Sangat user friendly and so powerful. Anda boleh cuba dulu sebab ada trial 14 hari. Kalau ngam terus on.

SaleSource Kartel Digital

Find Winning Products In Minutes : SaleSource

Saya suka buat benda cepat dan tepat. Untuk itu saya perlukan data. Setiap bisnes ecommerce saya, saya akan gunakan SaleSource untuk spy dan cari produk hot dan berpotensi untuk saya jual sebagai Dropship. Anda boleh try 3 hari guna SaleSource. Kalau memudahkan, then boleh consider untuk subscribe.

convertkit logo kartel digital

Best Email Marketing Tool For Blogger & Content Creator : ConvertKit

Simple, yet powerful. Itu yang saya suka pasal ConvertKit. Saya dah try macam-macam provider email marketing lain, tapi ConvertKit is the best. Senang faham, senang setup, dan boleh diharap sepanjang masa. Just the right features, with the right price for blogger, content creator and small businesses.

fiverr logo

World's Most Popular Freelance Marketplace : Fiverr

Kalau saya perlukan apa-apa bantuan berkenaan dengan bisnes online, biasanya saya akan upah freelancer dekat Fiverr. Contoh nak buat website ke, buat graphic design ataupun content. Macam-macam servis ada dalam ni. Harga affordable dan trusted.

rankmath logo

Best SEO Plugin For WordPress : RankMath

Untuk bantu anda buat setting keyword dalam blog atau website WordPress nanti, anda perlukan plugin SEO yang reliable, senang dan beri anda result bagus. RankMath so far adalah plugin SEO paling bagus untuk newbie. Klik klik siap. Lepas tu tunggu je content dan website anda masuk ranking Google.