13 Passive Income Online 2023

Walaupun ia disebut-sebut sebagai wang mudah, kebanyakan idea passive income online yang berjaya adalah hasil kerja keras: bina audiens, optimumkan iklan berbayar dan sampaikan pengalaman hebat serta produk mantap.

Walau bagaimanapun, sebagai pemilik bisnes semasa atau bercita-cita tinggi, anda tak takut untuk luangkan masa untuk lakukan semua perkara itu, dan anda mungkin sudah ada ketiga-tiganya dalam senarai anda.

Tambah aliran passive income ke dalam hidup anda boleh beri anda lebih kebebasan, fleksibiliti dan wang. 

Berikut adalah 13 cara untuk buat passive income online, dengan contoh dan petua untuk bermula hari ini.

Apakah passive income?

Passive income ditakrifkan sebagai income yang perlukan kerja minimum untuk jana dan selenggara, datang dari tempat selain daripada majikan tradisional.

Aliran passive income boleh datang daripada pelaburan dalam dana bersama atau hartanah, jual produk online, buat kursus online atau kesibukan sampingan lain di mana penerima tak perlu ambil bahagian secara aktif.

Tidak seperti active income, passive income sering dijana secara automatik, berikan residual income dengan masa dan usaha yang minimum. 

Ia boleh tingkatkan kewangan peribadi anda dan beri anda kebebasan masa.

Tak perlu tukar masa anda untuk wang, boleh kurangkan tekanan dan kebimbangan, dan aliran tunai tambahan boleh buatkan anda berasa lebih yakin tentang masa depan kewangan anda.

Jom tambah sumber pendapatan yang tak melibatkan logistik penghantaran produk fizikal, boleh pertimbangkan idea passive income online berikut.

1. Mulakan kedai dropship

Pelaburan masa awal: πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan: πŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°πŸ’°

Dropshipping adalah salah satu idea passive income online terbaik untuk dapatkan wang dari mana sahaja anda berada, walaupun anda tidak ada banyak aliran tunai untuk bermula. 

Beberapa dropshipper melaporkan memperoleh lebih daripada $100,000 setahun

Dropshipping bukanlah skim cepat kaya, bagaimanapun, kerana ia perlukan sedikit pelaburan masa untuk jana pendapatan.

Model bisnes dropshipping libatkan pembinaan kedai e-Commerce, tempat pelanggan tengok dan beli produk. 

Apa yang menarik tentang dropshipping ialah anda tak perlu lihat atau urus secara fizikal produk yang anda jual.

Dengan dropshipping, pembekal anda kendalikan segala-galanya daripada pembuatan kepada pembungkusan kepada penghantaran.

Dan oleh kerana anda tidak perlu hantar wang kepada pembekal anda sehingga pelanggan anda bayar, bisnes passive income online ini hanya libatkan risiko tunai yang terhad.

Tentunya ada kelebihan dan kekurangan tapi risikonya agak rendah. Risiko lain yang anda dapat elakkan ialah risiko yang datang dengan melabur dalam produk yang tidak mempunyai pasaran. 

Anda boleh manfaatkan The Vault untuk mencari produk trending dalam niche yang berbeza untuk dijual di kedai anda.

passive income online 2023 dropship

Bergantung pada produk yang anda pilih dan harga anda, anda boleh dapat passive income online yang kukuh dan belajar cara menjalankan bisnes e-Commerce.

Kalau perlukan pembekal tempatan, kami pernah kongsikan 9 lubuk dropship terbaik di Malaysia.

2. Buat kedai print on demand

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°πŸ’°

Jika anda seorang artis, pereka atau usahawan, print on demand boleh jadi aliran passive income online yang menguntungkan dan buat duit dengan kreativiti anda. 

Ia libatkan bekerjasama dengan pembekal untuk sesuaikan produk label putih seperti kemeja-t, poster, beg galas atau buku dan jual ikut setiap pesanan.

Sama seperti dropshipping, anda hanya bayar produk selepas anda jual. 

Tak perlu beli secara pukal atau inventori. 

Kedai print on demand ialah aliran passive income online yang baik kerana:

  • Anda boleh buat produk dengan cepat dan jual dalam beberapa minit
  • Penghantaran diuruskan oleh pembekal anda
  • Setelah kedai anda disediakan, anda boleh automasikan banyak proses pemasaran dan jualan

Dengan syarikat cetak atas permintaan seperti Printful dan Famsy Mall, anda boleh membuat produk dengan mudah untuk dijual di kedai Shopify anda dengan cepat. 

passive income online 2023 print on demand

Secara keseluruhan, print on demand ialah sumber passive income online yang mudah dan berisiko rendah yang anda boleh bangunkan dan berjalan dengan pantas.

3. Jual produk digital

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’ΈπŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°πŸ’°πŸ’°

Produk digital ialah aset atau kepingan media yang tidak boleh disentuh oleh pengguna secara fizikal. 

Ini termasuk fail yang boleh dimuat turun atau boleh stream seperti buku Kindle, template, plug-in atau PDF.

Produk digital adalah sumber passive income online yang hebat kerana ia mempunyai margin keuntungan yang tinggi. Anda hanya perlu membuat aset sekali sahaja, dan anda boleh menjualnya berulang kali melalui bisnes online anda. Tiada storan atau inventori diperlukan.

Anda boleh menjual seberapa banyak produk digital yang anda mahukan. Ramai pencipta meningkatkan passive income online daripada aset digital dengan menjual kit, boleh dicetak, fail dan bahan lain yang boleh digunakan oleh profesional. UXKits, contohnya, menjual persona, carta alir dan wireframe untuk membantu proses reka bentuk.

Jenama itu telah menjual produknya kepada lebih 10,000 pelanggan di lebih 100 negara dan terus menjual produk lumayan online hari ini, menunjukkan potensi strategi passive income online ini.

4. Ajar online course

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°πŸ’°

Lebih mudah berbanding sebelum ini untuk pendidik jual online course. 

Sama ada pemasaran, ilustrasi atau keusahawanan, anda boleh membuat pre-recorded course dan mula jual.

Sama seperti produk digital, anda boleh jual online course berulang kali tanpa pegang sebarang inventori atau stok, jana passive income online.

Mengajar online perlukan sedikit pelaburan awal dari segi masa. 

Anda perlu rangka kursus anda, rekod dan buat aset yang boleh dimuat turun seperti templat untuk dibawa pergi oleh pelajar.

Oleh kerana online course anda direkodkan lebih awal, anda boleh pendekkan, panjangkan atau edit (untuk digunakan pada julat luas saiz kelas dan tahap pengalaman), kembangkan aliran passive income online anda.

Anda boleh buat course yang boleh dimuat turun sepenuhnya yang pelajar boleh selesaikan ikut keselesaan mereka sendiri.

Atau anda boleh juga gunakan perisian untuk keluarkan course dan bahan secara automatik pada selang masa yang tetap.

Walau apa cara pun anda pandang, ajar online course ialah cara terbaik untuk jana passive income online pada kos permulaan yang rendah, selain daripada pelaburan masa.

Di Kartel Digital kami juga tawarkan khidmat seperti ini melalui Kartel Digital Academy.

passive income online 2023 ajar online course

5. Jadi blogger

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°πŸ’°

Mulakan blog boleh menjadi satu usaha yang mencabar, tetapi model bisnes blog hanya jadi lebih berjaya sebagai aliran passive income online. 

Anda tidak perlu menjadi selebriti internet lagi untuk dapatkan wang secara online.

Apa yang anda perlu lakukan ialah cari orang anda pada satu atau dua platform, kemudian hantar mereka ke website anda.

Ia ambil sedikit masa untuk bina blog.

Tetapi jika anda cipta kandungan berkualiti dan promosikannya melalui platform anda, anda akan bina audiens yang cukup besar untuk jana aliran pendapatan yang ketara.

Anda boleh memperoleh passive income online daripada blog dengan:

  • Jual produk affiliate
  • Cipta siaran tajaan
  • Jual produk sendiri
  • Jalankan iklan melalui Google AdSense

Bahagian yang terbaik? 

Anda tidak perlukan sebarang kemahiran reka bentuk atau pengekodan untuk mulakan blog. 

Anda perlu luangkan masa untuk mencipta strategi pemasaran SEO dan hasilkan serta promosikan kandungan, tetapi ketahui bahawa usaha anda akan dapat ganjaran: pulangan pelaburan passive income online ini boleh naik sehingga $30,000 sebulan, bergantung pada cara anda buat duit dengan blog.

6. Jalankan bisnes affiliate

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°πŸ’°

Affiliate marketing libatkan aktiviti syorkan produk atau servis kepada audiens.

Affiliate ialah sumber passive income online yang hebat kerana anda dapat komisen apabila seseorang gunakan affiliate link anda untuk beli produk atau servis yang disyorkan.

Usahawan online jadi affiliate marketer untuk beberapa sebab utama:

Ia mudah untuk dilaksanakan.

Anda hanya kendalikan bahagian pemasaran sahaja. 

Pihak pemilik jenama akan buat produk dan uruskan pesanan pelanggan.

Ia berisiko rendah.

Tiada kos untuk menyertai program affiliate. 

Anda boleh jual keuntungan mantap tanpa sebarang pelaburan kewangan pendahuluan.

Anda perlu luangkan masa untuk cipta sumber trafik supaya lebih ramai orang klik pada link anda.

Setelah itu disediakan, anda boleh dapat passive income online melalui komisen.

Ia boleh berskala.

Affiliate marketer biasanya tak upah pekerja bantuan tambahan.

Anda boleh perkenalkan produk baharu kepada khalayak dan buat kempen; sementara kerja anda terdaulu akan hasilkan wang di belakang tabir.

Jana wang dengan affiliate marketing boleh jadi cara yang bermanfaat untuk tambah aliran hasil baharu pada bisnes anda. 

Semua kos adalah masa anda. 

Setelah masa dilaburkan, anda boleh kumpul ganjaran secara berterusan.

passive income online 2023 affiliate

Ada rasa berbelah bahagi nak pilih antara affiliate dengan dropship?

Pertimbangkan dulu, affiliate vs. dropship mana satu yang seuai dengan kemampuan dan minat anda.

7. Jual stok gambar online

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°

Tidak seperti kebanyakan idea passive income online lain dalam senarai ini, fotografi ialah bisnes berasaskan servis, yang biasanya bermakna anda dibayar untuk masa anda. 

Anda mesti berada di acara atau penggambaran untuk jana wang dengan fotografi, yang, walaupun anda berhempas pulas, boleh memenatkan selepas beberapa ketika.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang jurugambar sepenuh masa atau ada kamera yang bagus, anda boleh jana passive income online daripada fotografi dengan jual foto secara online. 

Stock photo site seperti Pexels, Shutterstock dan rumah media online lain akan bayar untuk foto dan video berkualiti tinggi.

passive income online 2023 stock photo

Tiada inventori untuk disimpan di sekitar rumah selain kamera dan komputer riba anda. 

Website ini buat kerja-kerja pemasaran untuk anda – jadi sebaik sahaja anda muatkan foto anda ke platform – mereka paparkan hasil kerja anda di luar sana,  kemudian jual, serta selesaikan urusan dengan pelanggan untuk anda.

Jika anda jalankan bisnes fotografi anda di Shopify, anda juga boleh dengan mudah ikat produk digital seperti cetakan atau produk print on demand seperti baju dan topi, berikan anda lebih banyak aliran passive income online supaya anda boleh bekerja lebih sedikit dan dapat lebih banyak.

8. Tulis panduan digital

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°

Kemungkinannya, anda ada pengetahuan mendalam tentang topik yang orang lain sanggup bayar. 

Cuba gunakan pengetahuan itu untuk tulis panduan digital untuk passive income online. 

Terdapat sedikit halangan untuk masuk dan bermula, namun dalam banyak kes, tidak perlu melabur wang terlebih dahulu.

Apa yang anda perlukan untuk labur ialah masa. 

Luangkan masa untuk kaji perkara yang orang cari. 

Google Suggest boleh jadi tempat yang bagus untuk mula. 

Alat seperti Ubbersuggest boleh memberi anda cerapan tentang kata kunci yang ada jumlah carian tinggi.

Dari situ, anda perlu sediakan panduan digital anda untuk kumpul jualan, sama ada melalui platform anda sendiri atau platform penjual.

9. Rakam buku audio

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’πŸ•’πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°πŸ’°

Buku audio perlu dibuat oleh seseorang.

Mengapa seseorang itu tidak boleh menjadi anda? 

Sebaik sahaja anda ceburi industri ini, anda boleh cipta passive income online dalam bentuk royaltiβ€”iaitu cara kebanyakan narator buku audio dibayar.

Untuk berjaya jana passive income online daripada buku audio, terdapat beberapa perkara yang perlu anda kuasai terlebih dahulu. Ini termasuk pembelajaran:

  • Cara uji bakat
  • Teknik penceritaan yang betul
  • Niche yang anda akan kerjakan
  • Beberapa kemahiran menyunting

Anda tidak perlu melakukannya sendirian. 

Sesetengah platform menjadikannya lebih mudah untuk bermula dan mendaratkan beberapa pertunjukan pertama anda. Semak website seperti ACX untuk tahu perkara yang anda perlukan untuk buat buku audio dalam industri.

Di Malaysia juga sudah ada syarikat yang kendalikan buku audio tempatan seperti Pogo FM.

10. Jual NFT

Pelaburan masa awal (masa):πŸ•’πŸ•’πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’ΈπŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°πŸ’°πŸ’°

Non-fungible token, atau NFT, ialah aset unik yang disimpan pada lejar digital. 

Keindahan NFT ialah aset yang anda simpan boleh jadi berharga. 

Anda boleh buat NFT untuk apa sahaja, termasuk reka bentuk digital, fotografi, muzik, permainan, GIF dan juga video.

Mencipta NFT adalah mudah. 

Anda boleh menggunakan platform seperti OpenSea untuk buat akaun dan ikuti proses pencetakan langkah demi langkah (yang melibatkan beberapa bayaran gas tambahan).

passive income online 2023 jual nft

Walaupun ia merupakan industri yang agak baharu, jualan NFT telah melonjak melepasi paras $10 bilion

Namun, masih belum terlambat untuk masuk ke ruangan ini. 

Ketahuilah, bahawa terdapat pelaburan pendahuluan yang terlibat dalam kedua-dua yuran pencetakan dan masa (yang anda perlukan untuk cipta NFT yang akan dijual).

11. Cipta aplikasi tanpa kod

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°

Hakikat bahawa mana-mana orang baru boleh cipta aplikasi mudah alih asas kepada lanjutan dengan alat tanpa kod hari ini adalah indah. 

Platform seperti Appy Pie, Adalo atau Bubble memungkinkan untuk bermula dalam industri yang mendapat 218 bilion muat turun pada tahun 2020 sahaja.

Untuk bermula, anda perlu putuskan sama ada anda ingin membuat website atau aplikasi mudah alih. 

Selain konsep aplikasi (niche apa yang akan digunakan dan masalah yang akan diselesaikannya), terdapat juga cara buat duit untuk difikirkan.

passive income online 2023 buat apps tanpa kod

Anda boleh jana passive income online dengan aplikasi mudah alih gunakan:

  • Langganan
  • Iklan
  • Bayar untuk memuat turun
  • Model pasaran

Jika anda tidak pasti masalah yang perlu ditangani oleh aplikasi anda, berikut ialah senarai alat kajian yang hebat untuk bantu anda bermula.

12. Jual reka bentuk online

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°πŸ’°

Reka bentuk tapak web seperti 99designs, ThemeForest atau Creative Market ialah tempat yang bagus untuk jana aliran passive income online dengan jual reka bentuk digital online. 

Sama ada anda gunakan website builder untuk bina tema website, logo, sumber penjenamaan, templat, ilustrasi atau fon, platform ini tawarkan build-in market yang sudah cari sumber reka bentuk.

Reka bentuk grafik di AS ialah industri bernilai $13.1 bilion dan hanya berkembang.

Contohnya, jika anda ingin mula jual reka bentuk di Creative Market, anda perlu memohon dan tnunggu kelulusan. 

Dari situ, anda mendapat etalase anda sendiri, di mana anda boleh mula menjual reka bentuk berjenama anda.

13. Mulakan saluran YouTube

Pelaburan masa awal (masa): πŸ•’πŸ•’πŸ•’πŸ•’πŸ•’

Pelaburan kewangan pendahuluan (wang): πŸ’Έ

Potensi passive income online: πŸ’°πŸ’°πŸ’°

Masih belum terlambat untuk mulakan saluran YouTube. 

Sebanyak 74% orang dewasa di AS gunakan YouTube. 

Itu jumlah biji mata untuk ditangkap untuk passive income online. 

Tangkapan? Ia adalah banyak kerja pendahuluan dengan sedikit atau tiada pulangan pada mulanya.

Namun, jika anda seorang pemikir jangka panjang dan tidak keberatan untuk muatkan usaha anda, potensi passive income online saluran YouTube yang berjaya adalah tinggi. 

Jualan affiliate, penajaan, penyepaduan berjenama dan pendapatan iklan semuanya boleh ditambah secara pasif semasa anda kumpul kandungan, klik dan tontonan serta kembangkan audiens anda.

Ambil kisah Ali Abdaal sebagai contoh perkara yang mungkin. 

Dalam tempoh empat tahun, dia dapat lebih banyak pendapatan melalui saluran YouTube miliknya daripada melalui pekerjaannya sebagai doktor di UK.

Kesimpulan – Mudah Kan, Buat Passive Income Online?

Ada banyak masa dalam sehari, jadi carilah cara untuk tingkatkan pendapatan anda dengan lebih cekap boleh beri anda fleksibiliti dalam bisnes anda untuk capai tahap seterusnya. 

Tambah aliran passive income online dengan asas ekonomi yang berbeza boleh beri anda kebebasan untuk teroka.

Sempena tahun baru 2023 kami doakan kehidupan yang lebih baik buat anda.

Cuba kongsikan dengan kami passive income online mana satu jadi pilihan anda.

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

Related Post

eCommerce

15 Produk Hot Jual Online (Latest 2023)

Jika anda sedang cari produk hot jual online 2023, anda berada di tempat yang betul! Dalam artikel ini, kami akan …

BACA
Digital Marketing

7 Langkah Cara Buat Kalendar Pemasaran Untuk Bisnes e-Commerce

Buat kalendar pemasaran macam ubahsuai rumah. Anda boleh jadualkan segala-galanya, mengupah semua tukang yang betul dan beli kemasan yang paling …

BACA
Creatives

10 Contoh Design Store E-commerce Yang Mantap (Update 2023)

Jika anda jual produk online, anda tahu betapa pentingnya ada design store e-Commerce yang mantap. Perkara ni sangat penting supaya …

BACA
eCommerce

Cara Buat Branding Bisnes e-Commerce

Bina strategi branding bisnes e-Commerce yang konsisten dan berkuasa; bukanlah tugas yang mudah, tetapi terdapat taktik terbukti yang boleh anda gunakan untuk tarik pelanggan baharu dan pastikan pelanggan sedia ada terlibat dengan brand anda.

BACA
Dropshipping

6 Punca Dropshipper Gagal Dalam Bisnes

Dianggarkan 9 daripada setiap 10 dropshipper gagal dalam bisnes, dalam tempoh empat bulan pertama mereka.Β Baca selanjutnya untuk ketahui 6 punca dropshipper gagal dalam bisnes.

BACA
Digital Marketing

Bisnes Dropship: Kelebihan dan Kekurangan

Dropship ialah kaedah jualan yang sering disebut-sebut sebagai cara cepat untuk menjadi kaya dengan sedikit usaha. Nak info lagi terperinci, …

BACA

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PANDUAN PERCUMA

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi β€˜failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income.

Ia adalah gameplan proven bagaimana saya bina Kartel Digital & Dropship Kartel from scratch, dan bina sumber income 100 peratus dari internet.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.