15 Idea Niche Best Untuk Mulakan Bisnes Online

Teringin nak buat bisnes online tak tau nak jual apa secara online?

Sebelum kenal produk untuk dijual, kenal dulu niche yang best.

Apa Itu Niche Pasaran?

Pasaran khusus ialah segmen pasaran yang lebih besar yang boleh ditakrifkan oleh keperluan, keutamaan atau identiti uniknya sendiri yang menjadikannya berbeza daripada pasaran pada umumnya.

Sebagai contoh, dalam pasaran untuk kasut wanita terdapat banyak segmen atau niche yang berbeza. Kasut untuk wanita vegan akan menjadi pasaran khusus, seperti kasut untuk wanita bersaiz tambah atau kasut untuk jururawat.

Hampir setiap pasaran boleh diperhalusi, atau dibahagikan, mengikut keperluan dan keutamaan khusus konstituennya. Beberapa cara yang paling biasa untuk menentukan niche adalah berdasarkan:

  • Harga (mewah, sederhana, diskaun)
  • Demografi (jantina, umur, tahap pendapatan, tahap pendidikan)
  • Tahap kualiti (premium, buatan tangan, menjimatkan)
  • Psikografik (nilai, minat, sikap)
  • Geografi (penduduk negara, bandar atau kawasan kejiranan tertentu)

Pilih untuk fokus pada niche bisnes online ini ialah keputusan perniagaan strategik untuk memberi perkhidmatan kepada asas pelanggan tertentu dengan lebih baik daripada pesaing yang sasarkan pasaran yang lebih besar.

Mari kita lihat beberapa contoh.

Walaupun anda mungkin sudah memikirkan produk trending tertentu, anda boleh tingkatkan peluang kejayaan anda dengan bermula dengan niche pasaran dan kemudian cari produk khusus yang mungkin sesuai dengan pasaran.

Di sini, kami akan teroka 15 niche pasaran untuk tunjukkan kepada anda bagaimana masing-masing ada pelbagai jenis pasaran khusus dan peluang produk.

Perlu diingat senarai niche dan idea produk ini hanyalah tempat untuk memulakan carian anda untuk pasaran khusus yang berpotensi—anda sentiasa boleh pergi ke arah yang berbeza atau mencari peluang khusus lain dalam setiap kategori:

1. Pencinta Alam Sekitar

Kemampanan telah menjadi topik hangat di kalangan pengguna sejak kebelakangan ini. Menurut tinjauan IBM, hampir enam daripada 10 pengguna sanggup mengubah tabiat membeli-belah mereka untuk mengurangkan kesan alam sekitar.

Kebangkitan pengguna yang pencinta alam telah buka jalan kepada variasi produk konvensional yang vegan, mesra alam dan bebas kekejaman. 

Sekiranya terdapat produk yang sering dibeli oleh pasaran besar-besaran, kemungkinan terdapat niche pengguna pencinta alam yang akan menerima alternatif yang lebih hijau.

Pada masa lalu, syarikat yang ingin menarik minat pasaran khusus ini mungkin sumbangkan sebahagian daripada hasil untuk tujuan tertentu, tetapi kini kebanyakan pengguna ambil berat tentang cara produk diperoleh dan dihasilkan juga.

Bee’s Wrap, sebagai contoh, sedang mencari untuk menggantikan bungkus plastik dengan pilihan yang diperbuat daripada lilin lebah. 

Contoh niche pecinta alam sekitar yang suka barang go green.

Alternatif semula jadi untuk penyimpanan makanan ini bukan sahaja mesra alam tetapi juga lebih menjimatkan kos untuk pengguna kerana ia boleh digunakan semula.

Lebih banyak idea produk khusus untuk pengguna pecinta alam

  • Penyedut minuman yang boleh diguna semula
  • Kosmetik tanpa kekejaman (cruelty-free)
  • Pakaian mesra vegan
  • Menstrual cup (pengganti tuala wanita)

2. Kesihatan & Wellness

Pasaran kesihatan dan wellness global mencecah nilai $3.31 trilion pada tahun 2020. Dengan pandemik coronavirus yang menimbulkan kebimbangan mengenai kesihatan, orang ramai mula mengambil alih kesejahteraan mereka sendiri.

Kesihatan dan wellness merujuk kepada penjagaan minda, badan dan semangat anda.

Beberapa sub-niche dalam pasaran ini ialah penjagaan diri, pemakanan, perubatan pencegahan dan ubat alternatif. 

Jika anda telah membeli produk bebas gluten dari kedai runcit, anda telah menyumbang kepada pasaran kesihatan dan wellness.

Happiness Abscissa (HA) mendapat tempatnya dalam bidang kesihatan dan wellness melalui penjualan wangian. 

happiness wellness

Produknya ada gabungan bauan khusus yang meningkatkan keadaan kesejahteraan dan kebahagiaan anda. 

Setiap bauan, yang dibangunkan oleh pakar neurologi, dibungkus ke dalam tin sabun, lilin atau minyak wangi yang boleh dinikmati oleh pelanggan pada bila-bila masa mereka memerlukan lif.

Pasaran kesihatan dan wellness HA.

Peluang produk dalam niche ini tidak berkesudahan: makanan dan minuman, kecantikan dan penjagaan diri, kesihatan kulit, imuniti, produk digital seperti e-buku dan resipi. 

Walaupun anda tidak perlu menjadi pakar untuk memulakan perniagaan dalam niche ini, adalah idea yang baik untuk bekerjasama dengan profesional untuk bangunkan produk yang selamat untuk pelanggan.

Lebih banyak idea produk khusus untuk kesihatan & wellness

  • Gula-gula kenyal melatonin
  • Mesin urut
  • Kit brew Kombucha
  • Aromatic diffuser
  • Susu oat

3. Pemilik Haiwan Kesayangan

Jumlah perbelanjaan untuk perniagaan haiwan peliharaan di AS sahaja adalah dianggarkan $99 bilion pada 2020.

Terdapat banyak peluang untuk membangunkan niche dalam pasaran ini merentas pelbagai jenis haiwan peliharaan, gaya hidup dan banyak lagi.

Pengusaha aksesori haiwan kesayangan terkenal dari negara jiran, Cici Chania bermula dengan menjual pakaian untuk kucing. Lama-kelamaan bisnes online yang menampilkan 3 ekor kucingnya; Pororo, Poby & Roby salah satu pemain industri bagi niche ini.

Sekarang bukan saja menjual produk pakaian, malah ada juga loceng, topi, dan cermin mata hitam untuk kucing. 

pet

Tontonan di  video  TikTok Cici telah capai lebih 11 juta tontonan meski konten videonya berkisar tentang aktiviti harian kucing-kucingnya dan aktiviti bisnes online kendaliannya.

Walau kebanyakan orang memiliki ikan, anjing atau kucing; terdapat juga haiwan peliharaan unik seperti kuda, cicak, kura-kura dan juga ayam, masing-masing mempunyai peluang potensi mereka sendiri.

Lebih banyak idea produk khusus untuk pemilik haiwan kesayangan

  • Kamera haiwan kesayangan untuk tonton & interaksi dengan haiwan peliharaan semasa anda tiada di rumah
  • Penjejak GPS untuk haiwan kesayangan
  • Produk peribadi dengan cetakan foto haiwan kesayangan
  • Makanan & suplemen organik untuk  haiwan kesayangan 
  • Aksesori & pakaian untuk haiwan kesayangan

4. Pengembara

Cara pengguna mendekati pengembaraan semakin berkembang. Malah, pengembara semakin pentingkan alam sekitar. 

Menurut Booking.com, lebih daripada separuh mencari pilihan yang mampan (sustainable) tetapi menghadapi kesukaran mencarinya.

Jurang ini mewakili peluang besar bagi jenama untuk langkah ke hadapan dan sokong inisiatif mesra alam melalui produk yang mampan. 

Dan pengembara mencari lebih daripada sekadar pilihan mesra alam.

Mereka juga mencari pengalaman tempatan yang tulen, kemudahan dan perjalanan jangka panjang.

Nomatic ialah jenama bagasi yang ditujukan kepada pengembara, terutamanya nomad digital yang mengutamakan fungsi.

nomatic traveller niche

Lebih banyak idea produk khusus untuk pengembara tegar

  • Aksesori telefon pintar untuk traveling content creator  
  • Pakaian sukan yang praktikal & selesa untuk pengembara yang kerap terbang
  • Peta yang sedia diconteng untuk orang yang suka mengumpul pengalaman perjalanan
  • Barangan keperluan yang mudah dilipat & jimat ruang seperti pengering rambut mini

5. Gamer

“Gamers” ialah istilah menarik yang mengandungi pelbagai subset: pemain mudah alih, pemain PC, pemain konsol, pemain meja—senarai itu diteruskan.

Terdapat lebih daripada 2.7 bilion pemain aktif di seluruh dunia, dan hampir separuh membelanjakan wang untuk hobi mereka, berjumlah industri yang dijangka bernilai $200 bilion menjelang 2023.

Shazim Mohammad melancarkan kedai online, Glorious PC Gaming Race, dengan produk yang ditujukan khusus kepada pemain PC.

gamer

Ia telah menjadi perniagaan khusus tujuh angka yang pada asasnya berjalan secara auto-pilot.

Permainan mudah alih (mobile gaming), khususnya, mengambil alih, menyumbang 91% daripada pasaran.

Selain itu, lebih ramai wanita memasuki pasaran berbanding sebelum ini, trend yang tidak menunjukkan sebarang tanda perlahan.

Dalam kategori ini, anda juga boleh memilih berdasarkan genre popular (seperti first-person shooter) atau konsol (seperti Nintendo Switch).

Lebih banyak idea produk khusus untuk gamer

  • Produk ergonomik untuk sesi permainan yang panjang (pengawal, kerusi, cermin mata menghalang cahaya biru)
  • Pelekat yang beri sentuhan peribadi  untuk konsol, controller dan lain-lain
  • T-shirt merujuk aspek budaya pemain
  • Aksesori untuk pemain mudah alih

6. Pekerja Remote

Kebangkitan pekerja remote sebahagian besarnya disebabkan oleh dua pengaruh: lebih banyak kontraktor yang bekerja sendiri dan lebih banyak syarikat terbuka kepada idea pasukan terpencil selepas penutupan berkaitan pandemik.

Pekerja remotely dapat tingkatkan kepuasan kerja dan produktiviti.

Pekerja ini juga lebih terlibat dan dua kali lebih berkemungkinan bekerja lebih daripada 40 jam seminggu.

Dan mereka yang gunakan laluan bekerja sendiri biasanya mencari lebih banyak kebebasan dan keharmonian kehidupan kerja yang lebih baik.

Tinjauan Gartner terhadap ketua syarikat baru-baru ini mendapati bahawa 80% akan membenarkan pekerja bekerja dari jauh sekurang-kurangnya sebahagian daripada masa selepas wabak, dan 47% rancang untuk benarkan pekerja bekerja dari rumah sepenuh masa. 

Dalam tinjauan PwC terhadap 669 Ketua Pegawai Eksekutif, 78% bersetuju bahawa kerjasama jauh akan kekal untuk jangka panjang.

Freelancer At Work ialah contoh syarikat yang melayani pasaran khusus pekerja bebas ini dengan produk yang boleh membantu menarik pelanggan berpotensi. 

freelancer at work remote worker niche

Mereka jual pelekat laptop yang mengiklankan perkara yang anda lakukan di mana sahaja anda memilih untuk bekerja.

Pekerja bebas di tempat kerja untuk pasaran pekerja remote.

Mengingati motivasi dan gaya hidup pekerja jauh ini boleh bantu anda kenal pasti idea produk untuk bantu mereka dan syarikat yang menggaji mereka capai matlamat.

Lebih banyak idea produk khusus untuk pekerja remote

  • Mainan/hiasan meja
  • Hiasan untuk pejabat rumah
  • Aksesori komputer riba untuk mereka yang sukakan sesi kerja kedai kopi

7. Fitness

Industri fitness adalah pasaran yang berkembang pesat kerana kebanyakan orang percaya sentiasa ada potensi untuk berada dalam keadaan yang lebih baik.

Dalam suasana pandemik semasa, terdapat pertumbuhan yang besar dalam domain senaman di rumah dan persendirian.

Hari ini, ia lebih mudah untuk jadi jurulatih peribadi dan pengaruhi khalayak sasaran anda dari keselesaan rumah anda. 

Terdapat pelbagai niche yang boleh diwujudkan, seperti sasarkan pekerja  profesional yang sibuk atau ibu baru.

Fitness juga menjadi sub-niche bagi mereka yang jadikan aktiviti fizikal sebagai hobi dan ada komuniti mereka sendiri.

Contohnya aktiviti berbasikal yang makin menjadi ikutan. Rodalink memenuhi sebahagian niche ini.

RodaLink fitness niche

Lebih banyak idea produk khusus untuk fitness

  • Peralatan senaman di rumah
  • Tuala mikrofiber yang mudah dibawa & ringan
  • Whey protein organik
  • Pakaian senaman carta saiz merangkumi pelbagai saiz
  • Alat bantu pemulihan kecederaan (bandage, body guard, & knee guard)

8. Kecantikan

Apabila sebut tentang bisnes online, tak dinafikan produk kecantikan merangkumi pasaran yang sangat besar.

Bukan saja produk penjagaan kulit, niche kecantikan juga termasuk mekap dan peralatan mekap yang lain.

Tak hairan banyak jenama kecantikan tempatan sudah mula ambil tempat di hati pengguna.

Jenama penjagaan kulit seperti Kayman, Alluskin, Yello dan Jelita.KL antara jenama tempatan yang mulakan bisnes secara online dan masih teruskan bisnes online mereka.

Breena Beauty tawarkan pelbagai jenis mekap dan beauty tools.

Breena beauty niche

Boleh tengok variasi produk dan juga kerjasama jenama-jenama ini dengan influencers dalam kempen online mereka.

Lebih banyak idea produk khusus untuk peminat niche kecantikan

  • Pembersih berus mekap & span
  • Bekas/rak peralatan mekap & produk kecantikan
  • Produk pembersih mekap organik
  • Vanity mirror untuk paparan imej yang lebih jelas untuk mekap yang memerlukan perincian seperti winged liner

9. Gadget & Teknologi

Disebabkan kitaran teknologi dianggap pendek saja (sekitar 1 hingga 3 tahun) maka, produk dalam niche ini perlu kerap keluarkan produk baharu untuk memenuhi permintaan dan keperluan pengguna.

Setiap peranti pula perlukan aksesori tersendiri. Pilih model peranti yang popular seperti iPhone dan Samsung sebagai permulaan.

Famsy Mall antara kedai online yang yang tawarkan casing pelbagai corak untuk pelbagai model peranti.

gadjet technology niche

Lebih banyak idea produk khusus untuk peminat niche gadget & teknologi

  • Casing untuk peranti seperti telefon & tablet PC
  • Screen protector dengan fungsi tapisan cahaya biru 
  • Aksesori berasaskan bahan mesra alam

10. Penjagaan Bayi

Niche penjagaan bayi boleh meliputi produk mandian, pakaian, penyusuaan, pemakanan dan alatan untuk membawa bayi di luar.

Tateh antara contoh e-store yang memenuhi keperluan niche ini.

niche bayi baby

Lebih banyak idea produk khusus untuk penjagaan bayi

  • Mandian untuk kulit sensitif & eczema
  • Pakaian daripada fabrik mesra alam
  • Permainan daripada bahan yang selamat & disahkan oleh FDA

11. Pendidikan

Secara umum, pendidikan antara niche yang meluas untuk diterokai. 

Menurut statistik Kementerian Pendidikan, sehingga Julai 2020 sahaja, terdapat lebih daripada 4 juta orang. Ini cuma angka murid peringkat pra-sekolah sehingga sekolah menengah.

statistik pelajar di malaysia education niche

Pendidikan meliputi pelbagai peringkat dan setiap peringkat ada sub-niche tersendiri.

And boleh pilih sasaran niche ini dari pendidikan tahap kanak-kanak, sekolah rendah, sekolah menengah dan seterusnya pengajian tinggi.

Dalam niche ini, ada banyak item yang boleh dipertimbangkan seperti keperluan pelajar; pakaian, pembersih pakaian, alat tulis, alat bantuan belajar dan sebagainya.

Pandemik Covid-19 yang melanda membawa norma proses pembelajaran dan pengajaran secara online.

Kini menuju fasa endemik, institusi pendidikan kembali dibuka dan ada banyak produk yang boleh disesuaikan dengan keperluan mereka. Beg, alat tulis, botol air dan tambahan pematuhan SOP norma baharu seperti pelitup muka dan sanitiser.

Lebih banyak idea produk khusus untuk pendidikan

  • Alat tulis dengan nama sendiri
  • Sanitiser mini dengan tali khas (mudah diikat pada beg sekolah)
  • Pembersih pakaian putih
  • Buku nota & planner dengan jadual

12. Pembaca Buku

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2022 telah menyaksikan seramai 1.24 juta pengunjung dalam 10 hari.

Hal ini buktikan ada pasaran yang luas untuk para pembaca buku.

Antara bisnes online yang memenuhi niche ini ialah Bookcafe.

book cafe niche pembaca buku

Walau niche pembaca buku ini kelihatan agak terpinggir berbanding niche lain, namun jika anda mengikuti perkembangan trend di luar negara, banyak item yang disukai pembaca buku ini kurang dipasarkan di negara

Lebih banyak idea produk khusus untuk pembaca buku

  • Reading tools (book holder, page holder, tabbing sticker)
  • Rak buku jimat ruang, mudah pasang & kukuh
  • Poskad untuk hiasan mood board
  • Lilin beraroma untuk fokus membaca
  • Alat tulis yang dicetak dengan nama sendiri

13. Pemilik Kenderaan

Pemilik kenderaan terutamanya pemilik kenderaan peribadi cenderung untuk menghias kenderaan mereka dan melengkapkan kenderaan dengan pelbagai peralatan.

Hali ini bukan saja boleh untuk bantu pemanduan menjadi lebih selesa malah membantu penumpang duduk dalam selesa.

Lebih-lebih lagi kenderaan persendirian yang menawarkan khidmat e-hailing, mereka mahu memenangi hati penumpang untuk kekal pada rating 5 bintang.

Boleh dapatkan inspirasi di e-store Mr. DIY, banyak aksesori kereta mampu milik.

mr diy nich kereta

Lebih banyak idea produk khusus untuk pemilik kenderaan

  • Pewangi kenderaan
  • Syampu kereta mesra alam
  • Sanitiser
  • Pemegang telefon

14. Makanan dan Masakan

Niche makanan dan masakan ini ramai penggemarnya. Bahkan di mana-mana platform media sosial, ramai content creator buat konten berkenaan niche ini.

Dari proses menyimpan, memotong, memasak dan menghidang, ada pilihan yang luas jika anda berminat untuk fokus dalam niche ini.

Terutamanya content creator yang pentingkan ciri estetik dalam video dan gambar mereka.

Jenama bekas makanan kegemaran ibu-ibu, Tupperware antara contoh yang anda boleh perhatikan.

tupperware niche makanan masakan

Lebih banyak idea produk khusus untuk makanan dan masakan

  • Electronic multicooker
  • Rak jimat ruang & estetik
  • Peralatan membersih & mencuci 
  • Pinggan hidangan freezer-to-table

15. Rumah & Kediaman

Hampir semua orang sukakan tempat tinggal mereka dihias cantik dan selesa.

Hal ini tak terbatas kepada pemilik atau penyewa rumah sahaja, malah para pelajar yang menginap di asrama atau kolej mereka.

Homeliving.my ada pelbagai pilihan untuk niche ini. Dari barangan dekorasi, perabot dan juga keperluan bilik air.

home living niche

Lebih banyak idea produk khusus untuk rumah & kediaman

  • Kertas dinding mudah pasang
  • Lantai vinyl yang selamat untuk bayi dan haiwan kesayangan
  • Penyegar udara
  • Pembasmi kuman untuk pelbagai permukaan (fabrik, lantai, & perabot)

Kesimpulan – Kaji Niche yang Best Sebelum Mulakan Bisnes Online

Dah jumpa niche yang anda minat? Teruskan mengkaji dan teroka sisi lain yang belum ditembusi oleh bisnes online lain.

Nak tau cara cari niche, baca artikel ni.

Kongsikan niche yang anda suka dan beri sebab di ruang komen.

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

Related Post

Dropshipping

6 Step Cari Idea Produk Best Untuk Bisnes Dropship

Nak mulakan bisnes dropship tapi belum ada idea?  Ramai takut nak mula sebab tak tau susunan benda yang patut buat. …

BACA
Dropshipping

9 Lubuk Supplier Dropship Terbaik di Malaysia

Bila sebut pasal lubuk supplier dropship, ramai bayangkan tentang pembekal dari China dan luar negara. Tapi tahukah anda kita ada …

BACA
eCommerce

5 Payment Gateway Yang Best Untuk Bisnes Online Malaysia

Bisnes online telah berkembang secara berterusan seiring dengan berlalunya tahun dan salah satu tool terpenting yang harus difikirkan oleh pemilik …

BACA
shopify vs easystore review
Dropshipping

Shopify Vs EasyStore: Mana Platform E-commerce Paling Best? (Review 2022)

Shopify  merupakan salah satu platform e-dagang yang diasaskan di Canada pada tahun 2006 dan mula memasuki pasaran Malaysia sekitar tahun …

BACA
Digital Marketing

5 Strategi Marketing Kos Rendah Yang Amazing Untuk Bisnes Online

Ramai tak tahu ada je cara dan strategi marketing kos rendah untuk bisnes online. Tapi ada 5 yang betul-betul berkesan …

BACA
flat-lay-gambar
Creatives

Cara Ambil Gambar Flat Lay Sendiri Macam Pro

Kepentingan Visual Dalam Pemasaran Selain edit gambar produk dalam perisian digital, gambar produk ada baiknya diambil dengan kamera dengan sentuhan …

BACA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

PANDUAN PERCUMA

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi ‘failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income.

Ia adalah gameplan proven bagaimana saya bina Kartel Digital & Dropship Kartel from scratch, dan bina sumber income 100 peratus dari internet.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.