Bisnes Dropship: Kelebihan dan Kekurangan

Dropship ialah kaedah jualan yang sering disebut-sebut sebagai cara cepat untuk menjadi kaya dengan sedikit usaha. Nak info lagi terperinci, boleh baca panduan lengkap buat bisnes dropship.

Walau bagaimanapun, nak jalankan kedai online yang beroperasi secara eksklusif di bawah sistem dropship tidak mudah dan, kebanyakan masa, pengurusnya tidak jadi kaya dalam sekelip mata.

Bagi mereka yang masih tidak pasti maksud dropship, berikut penjelasan ringkasnya: bisnes dropship jual produk yang dihantar terus daripada pembekal atau pengilang kepada pelanggan. 

Bisnes dropship itu sendiri tidak mengendalikan produk secara fizikal pada bila-bila masa.

Malah, hanya 10% daripada bisnes dropship ada kadar kejayaan yang tinggi, menurut data yang disediakan oleh Cloudways

Ini bermakna kebanyakan syarikat dropship sebenarnya gagal.

Ini boleh disebabkan oleh banyak faktor yang berbeza, beberapa daripadanya dibincangkan dalam artikel ini.

Teruskan baca untuk tahu kelebihan dan kekurangan utama dropship dan ketahui sendiri jika ini benar-benar strategi terbaik untuk bisnes anda.

Kelebihan Dropship

Kelebihan Bisnes Dropship

Dropship menawarkan pelbagai kelebihan kepada peruncit online. Ini hanyalah sebahagian daripadanya:

1. Kos lebih rendah & kurang tanggungjawab

Salah satu kelebihan utama dan paling penting bisnes dengan model dropship ni ialah, kos pemprosesan pesanan selalunya lebih rendah. 

Ini boleh dijelaskan dengan mudah jika kita ambil kira bahawa semua tugas yang bergantung kepada penempatan pesanan adalah disumber luar (out-sourced) dalam kes ini:

 • pilih, bungkus produk dan penghantaran
 • kawalan stok
 • penyimpanan aktiviti
 • terima barangan & simpan semula (dan semua kos yang berkaitan dengannya).

Walau bagaimanapun, statistik berikut nampaknya tunjukkan bahawa bakal peruncit, walaupun masih berminat dalam bisnes dropship, berasa lebih berhati-hati terhadap model ini:

2. Margin keuntungan yang lebih tinggi

Jika anda pilih produk yang betul (kami akan bincangkannya kemudian) anda boleh dapat manfaat daripada keuntungan yang tinggi dengan dropship. 

Untuk ini berlaku, harga borong perlu rendah berbanding harga runcit. 

Oleh itu, adalah penting untuk pilih produk permintaan tinggi yang belum begitu popular dalam kalangan penjual. 

Salah satu cara untuk buat macam ni, ialah dengan ambil kesempatan daripada faedah geografi dan kewangan yang datang daripada rangkaian perdagangan antarabangsa.

Boleh gunakan gross profit margin calculator Shopify untuk kira.

profit margin calculator bisnes dropship

3. Kos permulaan yang rendah

Satu lagi sebab usahawan terjun ke bisnes dropship adalah kos rendah untuk tubuhkan kedai online dropship. 

Untuk bisnes ini, satu-satunya kos yang mereka perlu serap ialah bina website kerana produk tidak perlu dipesan, didaftarkan atau disimpan.

Apabila operasi kedai online anda naik, kos ini akan naik juga; tapi ia masih rendah berbanding kedai tradisional (buka kedai fizikal) di mana peruncit kendalikan dan proses pesanan itu sendiri.

Banyak pembekal yang tawarkan yuran percuma untuk anda daftarkan diri sebagai dropshipper bisnes mereka.

4. Ia cepat dan mudah untuk bermula

Seperti yang kami nyatakan di atas, dengan penghantaran dropship, anda hanya perlu cari produk yang ingin anda tawarkan, cari pembekal yang boleh dipercayai yang tawarkan hubungan kualiti kos yang baik dan cipta kedai online anda.

Setelah tugasan ini selesai, anda perlu usahakan strategi pemasaran anda — seperti mana-mana bisnes — tetapi, pada dasarnya, anda tidak perlu sediakan apa-apa lagi.

Sementara itu, peruncit tradisional perlu:

 • fikirkan saluran pengedaran, syarikat perkapalan dan kadar mereka; 
 • cari pembungkusan dan buat reka bentuknya untuk jalankan penjenamaan (branding)
 • cari dan bayar untuk gudang
 • upah pekerja untuk uruskan semua operasi rantaian bekalan, daripada sumber bahan mentah kepada pengeluaran barangan dan pemprosesan pesanan 

Dalam bisnes dropship, semua proses ini adalah sumber luar.

5. Fleksibiliti dari segi lokasi dan produk

Bisnes dropship biasanya bergantung dan berkembang maju pada harga yang kompetitif. 

Maksudnya untuk berjaya, peruncit perlu mencari produk mampu milik yang ada permintaan tinggi, harga belian rendah, pesaing sesedikit mungkin, dan margin yang menguntungkan selepas jualan selesai.

Oleh itu, kecenderungan selalunya untuk dapatkan produk dari lokasi yang kos pengeluarannya agak rendah dan jual di pasaran yang harga runcitnya agak tinggi. 

Oleh kerana anda tidak perlu uruskan produk ini secara fizikal, anda boleh berikan pesanan untuk hantar produk terus kepada pembekal.

Atau, lebih baik lagi, lakukan proses automatik supaya pembekal anda terima pesanan sebaik sahaja pelanggan buat pembelian.

6. Penyelesaian kos efektif untuk produk istimewa

Jika anda bukan pengeluar barangan istimewa tertentu, tidak berbaloi untuk terima dan simpan produk ini sehingga ia terjual.

Ini terpakai kepada pelbagai jenis produk:

 • item dengan dimensi besar atau berat tinggi
 • produk rapuh yang perlukan penjagaan khas dalam pengendalian dan penghantaran;
 • produk berharga (barang kemas atau barangan antik), perlukan tahap keselamatan yang tidak semua gudang boleh sediakan
 • sebarang produk lain yang memerlukan syarat khas dari segi suhu, cahaya, dsb.

Semua item ini lebih baik disimpan di kemudahan pengeluar sehingga ia dijual. 

Dengan cara ini, jenama boleh pastikan kualiti maksimum pada setiap masa, dan pelanggan akan berpuas hati dengan pengalaman pembelian dan produk.

Kekurangan Dropship

Walau bagaimanapun, jual melalui model dropship juga mempunyai kelemahannya:

1. Kawalan terhad ke atas kualiti

Seiring dengan kekurangan tanggungjawab dari segi pengendalian pesanan, urusan kakitangan dan jalankan aktiviti lain yang berkaitan, terdapat kekurangan kawalan ke atas produk yang anda jual dan ke atas rantaian bekalan secara keseluruhan.

Jika anda ingin bina bisnes e-commerce yang tahan lama, fokuskan pada bina kesetiaan dan pengekalan pelanggan ialah langkah pertama — dan ini hanya boleh dilakukan apabila anda ada pelanggan yang berpuas hati.

Dalam bisnes dropship, produk itu bukan milik anda, dan, jika anda ingin jual barang berkualiti, anda perlu uji dengan teliti.

Jika anda bekerja dengan pembekal yang tidak boleh dipercayai, bisnes anda akan terjejas.

Dengan kata lain, dengan dropship, anda bergantung sepenuhnya kepada pembekal.

Baca artikel ini untuk pilih pembekal dropship terbaik di Malaysia.

Selain itu, apabila jualan anda mula berkembang, anda perlu cari pembekal lain atau bersetuju dengan pembekal semasa anda untuk naikkan tahap pengeluaran mereka.

Maksudnya, tingkatkan bisnes anda sambil tawarkan jumlah kualiti dan konsistensi yang sama boleh jadi cabaran sebenar untuk diatasi.

2. Pergantungan kepada pembekal

Selain daripada pergantungan kepada pembekal dari segi pengeluaran dan konsistensi produk, anda juga akan bergantung pada pembekal untuk penuhi pesanan dengan cekap.

Ingat bahawa dalam bisnes dropship, pihak luar jaga bukan sahaja pengeluaran dan pemprosesan pesanan, tetapi mereka juga pilih item yang betul, bungkus dengan cara yang selamat dan kos efektif dan hantar dengan kurier dan kaedah yang sesuai — semuanya untuk pastikan penghantaran tepat pada masanya dan pengalaman pembelian yang senangkan untuk pelanggan.

Dalam pengertian ini, adalah penting untuk gabungkan beberapa jenis sistem yang hubungkan gudang mereka ke kedai online anda.

Hanya dengan sistem seperti ini anda boleh yakin bahawa maklumat yang anda ada tentang proses pembuatan dan gudang dikemas kini dan tepat.

Ini adalah salah satu keputusan paling penting untuk dibuat jika anda ingin tukar pergantungan pada pembekal; menjadi elemen yang tidak akan membahayakan anda sama sekali.

3. Kemungkinan besar isu rantaian bekalan

Walaupun rantaian bekalan anda dari sumber luar tak semestinya prosesnya akan jadi kurang berkesan.

Memang benar bahawa sesetengah pembekal mungkin tak berkualiti dan sistem kawalan yang betul untuk pastikan penghantaran tepat pada masanya, elakkan kesilapan manusia dan capai gabungan kos dan prestasi.

Melainkan anda nak untuk sambungkan sistem perisian anda dengan pembekal, anda tak akan nampak apabila item akan diisi semula atau sedia untuk dijual.

Anda juga tak akan dapat tentukan purata masa yang diperlukan untuk sediakan pesanan atau menilai prestasi kurier tertentu.

Ini semua perkara yang boleh dilakukan apabila proses rantaian bekalan berada di dalam rumah.

Mengekalkan aktiviti rantaian bekalan dalam kemudahan anda — dan gabungkannya dengan penyelesaian e-commerce yang betul — ialah cara yang lebih selamat untuk awasi prestasi pekerja dan dengan itu jamin keuntungan jangka panjang dan kemampanan bisnes anda.

Contoh kejadian yang pernah jadi kebimbangan para dropshipper ialah ketika China berdepan dengan lock down. Banyak urusan perniagaan terbatas.

4. Kurang penjenamaan

Pengeluaran dan penghantaran item dari sumber luar ini ada satu kelemahan utama: Jika anda ingin mencipta perjalanan pelanggan yang diperibadikan sepenuhnya, anda perlu bekalkan bahan pembungkusan kepada pembekal anda.

Jika tidak, item akan dihantar tanpa sebarang jenis penjenamaan khusus yang dikaitkan dengan syarikat anda.

Ramai peruncit dalam sektor dropship sebenarnya tak ambil berat tentang kesedaran jenama — itu pilihan yang sah — tetapi mereka mungkin kehilangan gambaran yang lebih besar: Kemampanan jangka panjang bisnes hanya datang dengan pembelian berulang.

Dan pembelian berulang adalah sangat tidak mungkin jika pelanggan anda tidak ingat dari siapa mereka beli produk itu.

Boleh baca artikel ni kalau berminat untuk buat produk jenama sendiri.

5. Sokongan pelanggan adalah tugas yang kompleks

Apabila anda tak nampak produk, kerja-kerja sokongan pelanggan boleh jadi rumit, terutamanya jika ada sebarang tuntutan daripada pelanggan.

Bahagian ini bertambah sukar jika anda bekerja dengan lebih daripada satu pembekal kerana nak jejak kualiti produk dan pengalaman penghantaran menjadi semakin rumit apabila anda menambah kepingan pada teka-teki.

Mungkin juga terdapat masalah jaminan. Sebagai contoh, mungkin dalam pasaran tempat anda menjual, tempoh jaminan minimum ialah 2 tahun, tetapi pembekal anda hanya menawarkan jaminan selama setahun — atau tiada jaminan langsung.

Jika ini berlaku, penjual bertanggungjawab untuk tawarkan (dan bayar) pampasan atau pembaikan. Ini boleh menjadi isu penting jika kualiti produk tidak ikut standard yang konsisten.

6. Persaingan yang tinggi

Dropship, seperti yang kami jelaskan sebelum ini, cenderung dikaitkan dengan strategi jualan yang semata-mata berdasarkan harga.

Ini bermakna melainkan anda jumpa produk yang betul (permintaan tinggi, persaingan rendah, harga runcit yang menguntungkan), anda akan bersaing dengan dropshipper yang berpotensi ada produk yang sama dengan harga yang serupa dan keadaan penghantaran yang serupa.

Inilah sebabnya, sebaik-baiknya, kami syorkan agar anda jauhi pasaran yang sudah dieksploitasi dengan baik, dan sebaliknya mencari produk yang berada di peringkat awal penembusan pasaran.

Dengan cara itu, anda boleh pintas pesaing dan bina nama untuk jenama anda.

Walau bagaimanapun, bina kedai online dengan katalog yang kukuh dan produk yang konsisten adalah sangat sukar, terutamanya apabila anda sedar bahawa keuntungan dan persaingan produk sentiasa berubah untuk produk dropship.

kalau anda buat carian ‘tudung bawal’ di Shopee, anda sendiri boleh nampak betapa ramai pesaing bisnes dropship anda.

7. Mengejar produk kekal

Bersama-sama dengan isu persaingan yang diterangkan di atas, kedai online yang jual item dropship ada tugas berterusan buru produk untuk cari trend baharu dan berkembang.

Jika tidak, sebaik sahaja populariti barangan anda jatuh, jualan akan menyusul.

Ini adalah sebab utama 90% bisnes dropship gagal, dan isu ini hanya boleh dicegah dengan tawarkan produk baharu yang bergaya atau dengan wujudkan pendekatan bisnes yang lebih tradisional — satu di mana anda simpan dan juga hasilkan produk anda sendiri, bina kehadiran yang kukuh dan dapat keuntungan daripada asas pelanggan yang kukuh.

8. Uruskan permintaan boleh menjadi mencabar

Apabila jualan anda berkembang, agak sukar untuk ramal dan selaraskan matlamat dan tarikh akhir anda dengan pembekal anda.

Ini akhirnya boleh jejaskan bukan sahaja pelanggan masa depan atau bakal pelanggan tetapi juga mereka yang yakin untuk buat pesanan hanya untuk menyedari bahawa anda kehabisan stok dan anda tidak boleh menghantar item yang dibeli.

Ini hanya ada satu penyelesaian: untuk batalkan pesanan dan pulangkan balik wang pelanggan.

Pembekal anda mungkin perlukan beberapa hari atau minggu untuk terima atau hasilkan barangan, atau mereka mungkin tidak dapat tampung permintaan sama sekali — dan anda akan tiada penyelesaian yang cepat atau puaskan untuk pelanggan. 

Ini tidak berlaku apabila anda boleh ramalkan permintaan dan laraskan rentak pengeluaran anda supaya sepadan.

Dalam erti kata lain, walaupun anda mungkin alami kehabisan stok, masa tindak balas adalah lebih singkat jika semua operasi dipusatkan di satu lokasi.

9. Penghantaran adalah rumit

Uruskan pesanan pelbagai produk ialah satu lagi cabaran yang kerap berlaku untuk dropshipper, terutamanya apabila pembekal berbeza terlibat atau apabila masa pengeluaran atau masa pemprosesan pesanan berbeza-beza.

Sememangnya, apabila pelanggan buat pesanan dengan produk yang berbeza, mereka harapkan untuk terima semuanya pada masa yang sama dan, yang paling penting, untuk bayar kos penghantaran (jika ada) sekali sahaja.

Bagi anda, sebagai peruncit, pembekal yang berbeza bermakna kos penghantaran berbeza yang perlu disokong oleh penjual, bukan oleh pelanggan.

Ini adalah satu lagi kelemahan dropship kerana ia libatkan lebih daripada sekadar kos; ia juga libatkan operasi yang lebih kompleks.

Apabila beberapa pembekal terlibat, peruncit mesti selaraskan penghantaran produk yang berbeza.

Ini jauh lebih kompleks daripada yang mungkin kedengaran.

Anda perlu ambil kira di mana pelanggan berada, lokasi pembekal, berat, dimensi dan sebarang ciri khusus lain produk yang boleh beri kesan kepada masa penghantaran, kos dan kaedah yang digunakan.

Jika pelanggan beli tiga produk daripada tiga pembekal berbeza, ini bermakna anda terima tiga kadar penghantaran berbeza.

Oleh itu, anda terpaksa sama ada memakan sebahagian daripada kos tersebut atau kenakan kadar penghantaran yang tinggi dan berisiko kehilangan pelanggan.

Tiada satu pun pilihan yang ideal. Dan ini adalah salah satu halangan terbesar dropship.

Kesimpulan

Ini adalah kebaikan dan keburukan utama dropship yang perlu anda ketahui sebelum mulakan bisnes di mana operasi di luar kawalan anda. 

Dropship boleh digunakan secara strategik untuk kaut keuntungan pada item yang ada ciri khas dari segi berat, dimensi dan kerapuhan.

Dalam kes tersebut, tugas rantaian bekalan penyumberan luar seperti pilih pembungkusan dan penghantaran mungkin masuk akal.

Sebaliknya, jika anda jual produk yang kecil, ringan dan mudah dikendalikan dan dihantar, maka dropship ialah pilihan yang boleh kurangkan margin keuntungan anda.

Itulah sebabnya sangat penting untuk kira kos anda dengan tepat dan pilih dropship hanya jika ia adalah pilihan yang mampan.

Jika anda telah putuskan untuk buka bisnes dropship selepas pertimbangkan semua kelebihan dan kekurangannya, langkah seterusnya ialah cari produk dan pembekal terbaik. 

Kemudian, anda boleh buat kedai online anda dan mula jual dalam beberapa hari!

Kongsikan dengan kami apa yang anda rasa tentang bisnes dropship di ruang komen.

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

PANDUAN PERCUMA

6 Figure Blogging Gameplan eCover

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi ‘failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income online.

Ia adalah hasil dari pengalaman, pembelajaran, dan eksperimen bertahun, sehingga saya boleh buat income dengan konsisten, 100 peratus online, secara seorang diri.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.
CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.