Copywriting dengan Story Telling – Sampaikan Cerita Buat Orang Rasa Nak Beli

Kuasa Cerita

“Cerita yang bersifat peribadi dan menarik secara emosi melibatkan lebih banyak otak, dan dengan itu lebih diingati, daripada sekadar menyatakan satu set fakta.”

Paul J. Zak 

Pengarah Pusat Kajian Neuroekonomi di Universiti Siswazah Claremont

Pernah tengok kan gambar ni viral di rata-rata media sosial beberapa tahun lalu?

Ayatnya ringkas saja. Hasrat seorang ibu yang nak pakai telekung jenama Siti Khadijah.

Tapi impak ayat seringkas ni amat berpengaruh. Boleh sampaikan keinginan seorang ibu nak gunakan telekung yang selesa, eksklusif dan berjenama.

Secara tak langsung ayat ni menggambarkan emosi tentang pemakaian produk telekung Siti Khadijah. 

Keperluan ibadah idaman kaum ibu. Anak yang baik, akan cuba sedaya upaya penuhi keinginan insan tersayang.

Secara halusnya kisah ini telah menjual tentang kualiti telekung Siti Khadijah dan memberi sebab kenapa seorang anak perlu dapatkan telekung ini buat ibunya.

Cerita Dalam Kehidupan Manusia

Secara lumrahnya manusia sukakan cerita dan cerita yang menarik dapat digunakan sebagai satu strategi pengiklanan.

Sebelum ini kami ada kongsikan tentang asas copywriting menggunakan formula A-I-D-A.

Storytelling masih menggunakan formula yang sama, turutan yang sama cuma format dan gayanya seolah-olah anda menyampaikan cerita.

Teknik ini bukan saja digunakan dalam bentuk teks, boleh juga dipaparkan dalam bentuk visual seperti poster dan gambar serta dalam bentuk video juga.

Apa yang Buat Sesebuah Cerita Berikan Kesan?

Dalam mana-mana naratif, kemuncak cerita la buat orang setia melayani sebuah cerita.

Cerita yang ada punchline yang padu akan buat orang tumpukan perhatian pada copywriting kita.

Cerita Buatkan Orang Membeli

Cara membangunkan cerita anda tetapi di mana anda bermula?

Malangnya, kebanyakan maklumat tidak dibungkus dengan baik dalam format cerita. Sebagai pemasar, anda kemungkinan besar akan bermula dengan beberapa fakta sebaliknya.

Contoh: Insurans kami lebih murah daripada pesaing, produk kami akan membantu anda menurunkan berat badan, perkhidmatan kami akan menjimatkan masa anda, dan sebagainya.

Walaupun konsep ini bukan cerita itu sendiri, ia masih memberikan peluang bercerita yang hebat.

Dengan menambahkan konteks pada statistik anda, anda boleh menunjukkan kepada khalayak anda siapa anda dan perkara yang anda tawarkan dalam jalan cerita.

Bagaimana anda melakukan ini? Teruskan membaca!

R – Research

Selidik Khalayak Sasaran Anda

Bahagian tunggal yang paling penting dalam cerita anda tidak ada kaitan dengan cerita itu sendiri, tetapi penonton yang anda ceritakan.

Anda boleh mempunyai cerita yang hebat dan direka dengan baik, tetapi jika ia tidak sesuai dengan khalayak anda, ia tidak bermakna untuk penukaran anda.

Anda perlu mempunyai perasaan tentang siapa bakal pelanggan anda.

Dengan menemu bual orang dalam khalayak sasaran anda (ibu yang bekerja, pelajar kolej, dan pemilik perniagaan kecil), anda boleh mendapatkan idea tentang siapa mereka, cara mereka bercakap dan perkara yang mereka ambil berat.

Kemudian anda boleh mencipta cerita yang mungkin mereka empati.

Anda boleh menggunakan pelbagai kaedah untuk menemu bual sasaran pasaran anda, termasuk tinjauan, soal selidik, kumpulan fokus, media sosial, dan lain-lain.

Tanya mereka soalan tentang perkara yang paling penting bagi mereka, seperti pekerjaan, keluarga, hobi dan kekecewaan mereka .

image

Anda seperti bekerja ke belakang dengan cara. Dengan mengenali khalayak anda, anda akan mengenali watak utama cerita anda. Selepas itu, anda membangunkan jalan cerita anda yang sebenar.

E – Establish Your Story 

Paparkan Kisah Anda

Setelah anda melakukan penyelidikan anda, anda perlu mencipta cerita yang sepadan dengan penemuan anda. Ini selalunya bahagian yang paling sukar – mencipta cerita yang ingin diceritakan oleh syarikat, tetapi itu juga menarik minat pengguna.

image 1

Formula Bercerita

Kisah produk terbaik ialah gambar dunia yang dipertingkatkan dengan menggunakan produk atau perkhidmatan. Anda perlu menyediakan cerita anda untuk dipaparkan:

  • Masalah yang dihadapi oleh orang ramai, yang boleh diselesaikan oleh produk atau perkhidmatan anda.
  • Satu cara untuk seseorang mengakses produk atau perkhidmatan itu dengan mudah
  • Dunia di mana produk atau perkhidmatan anda telah menghilangkan masalah itu

Tetapi itu bukan semua yang anda perlu lakukan. Ingat bagaimana kita berkata sebelum ini bahawa otak mengenali cerita sebagai corak?

Anda juga perlu memastikan bahawa anda mempersembahkan struktur cerita tradisional supaya otak mengenali coraknya dan boleh melakukan keajaibannya.

Ini bermakna membingkaikan cerita anda dengan permulaan, tengah dan akhir yang jelas. Anda juga perlu memasukkan unsur cerita biasa seperti watak, konflik, resolusi dan plot.

Bunyinya meletihkan, tetapi jangan takut! 

  • Terdapat formula mudah untuk memutar semua elemen ini menjadi cerita yang komprehensif:
  • Permulaan anda harus memperkenalkan watak dengan masalah yang akan diselesaikan oleh produk atau perkhidmatan anda.
  • Masalah itu ialah konflik.

Bahagian tengah harus melibatkan watak yang menggunakan penyelesaian anda. Ini adalah titik tertinggi plot cerita anda.

Pengakhiran harus menunjukkan watak yang mendapat manfaat daripada menggunakan penyelesaian. Itu azam anda.

Formula penceritaan ini sama sekali tidak unik untuk bercerita untuk tujuan pemasaran.

image 1 2

Malah, ia adalah struktur asas hampir setiap cerita yang pernah anda dengar. Pertimbangkan kisah dongeng Cinderella:

Cinderella tinggal bersama ibu tiri dan adik tirinya yang jahat dan mengimpikan kehidupan yang lebih baik. (Permulaan – memperkenalkan watak dan masalah)

Cinderella dikunjungi oleh pari-parinya dan bertemu dengan Prince Charming di majlis tari-menari, meninggalkan salah satu kasut kacanya. (Tengah – memperkenalkan penyelesaian, memacu plot)

Prince Charming menggunakan kasut kaca untuk mencari Cinderella, dan mereka hidup bahagia selama-lamanya. (Tamat – menuai faedah penyelesaian, membawa rasa resolusi)

A – Add Details

Sebaik sahaja anda telah menubuhkan rangka kerja anda, anda perlu menambah beberapa butiran kecil yang memberikan konteks dan menjadikannya kelihatan lebih sahih.

Cerita tanpa butiran diperibadikan gagal mewujudkan konteks dan akhirnya gagal membuat sambungan.

Itulah sebabnya orang 14% lebih berkemungkinan berinteraksi dengan e-mel yang diperibadikan dan mereka 10% lebih berkemungkinan untuk menukar apabila mereka menerima e-mel tersebut.

Jangan terlepas tanda di sini.

Anda mempunyai pelanggan yang selaras dengan jenama anda.

Pertimbangkan perkara yang mereka mungkin nikmati yang tidak berkaitan dengan produk atau perkhidmatan anda dan cara anda boleh memasukkannya ke dalam cerita anda.

Pertimbangkan Home Depot. Walaupun tidak semestinya sebahagian daripada cerita, Home Depot melakukan kerja yang hebat dalam menambah butiran peribadi pada Twitternya. 

image 1 3

Suapan bukan sahaja mempromosikan tawaran dan tawaran istimewa Home Depot, tetapi ia juga mempromosikan artikel bukan berkaitan perkakasan yang benar-benar berjaya dengan pelanggan Home Depot.

Kenapa? Kerana pelanggan yang sejajar dengan jenama Home Depot juga menikmati projek DIY, peraduan dan percutian keluarga. 

Dan Home Depot mengetahuinya.

Bagi pelanggan, ini menjadikan Home Depot kelihatan kurang seperti sebuah syarikat dan lebih seperti rakan yang mempunyai persamaan dengan mereka.

image 1 4

Anda juga boleh melakukan ini, berdasarkan penyelidikan yang anda kumpulkan. Adakah pelanggan anda mengambil berat tentang kesihatan? 

Cari cara untuk mengaitkannya dengan cerita anda.

Adakah pelanggan anda kebanyakannya ibu bapa? Cari cara untuk menggunakannya untuk kelebihan anda. 

Adakah pelanggan anda menghadapi perjuangan biasa yang tidak berkaitan dengan produk anda? Masukkan itu ke dalam plot entah bagaimana.

Dengan cara ini, anda boleh mencipta cerita yang mengiklankan jenama anda seperti yang anda mahu sambil kekal relevan kepada pelanggan anda.

D –Distribute

Agihkan

Akhirnya, anda perlu mengeluarkan cerita itu. Sama seperti rancangan memerlukan penonton, cerita memerlukan pendengar. Tanpa penonton itu, cerita anda tidak bermakna.

Terima kasih kepada internet, terdapat sedozen cara untuk mengedarkan cerita anda kepada orang ramai. 

Tetapi bagaimana anda tahu outlet mana yang terbaik untuk anda? Ini berbalik kepada langkah penyelidikan.

Dengan menjalankan penyelidikan itu pada mulanya, anda sudah mendapat gambaran tentang di mana khalayak sasaran anda menghabiskan masa mereka.

Mungkin ramai ahli khalayak anda menghabiskan masa mereka merangkai di LinkedIn, atau mungkin mereka menghabiskan berjam-jam menyematkan di Pinterest. 

Terbitkan cerita anda di mana sahaja khalayak anda boleh “secara rawak” melihatnya dengan mudah. 

Kami amat mengesyorkan menjadikan salah satu tempat tersebut tapak web anda sendiri – seperti di blog anda. Ini ialah ruang yang anda miliki, “media milik” dan lebih dipercayai daripada ruang yang disewa (seperti iklan) atau media yang diperolehi (yang anda tidak boleh harapkan untuk sentiasa menerima).

Zaman digital ini bermakna anda mempunyai banyak fleksibiliti dalam cara anda menyampaikan cerita anda juga. 

Anda boleh menawarkan artikel, video, kartun, lukisan – apa sahaja yang boleh anda fikirkan, sebenarnya, selagi ia menarik kepada khalayak anda. 

image 1 5

Misi anda ialah menggunakan web dan teknologi baru muncul untuk melibatkan khalayak anda dan mendorong penukaran tersebut.

Cerita ialah taktik pemasaran yang hebat kerana ia sangat universal. Semua orang suka cerita yang bagus, kerana semua orang telah diprogramkan. 

Cerita menerangi otak kita dan mengubah hidup kita. 

Jika anda memberitahunya dengan betul, kisah jenama anda boleh meningkatkan kehidupan orang ramai dan perniagaan anda pada masa yang sama.

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

Related Post

Creatives

Best Shopify Themes: Rekaan Ecommerce Pilihan Dropshipper

Cara Pilih Tema Shopify Tema percuma atau tema premium? Templat atau tema tersuai? Mana satu yang patut anda pilih sebenarnya …

BACA
Blogging

Buat Blog Percuma Guna WordPress

Baru Je Nak Mula Tulis Blog Nak mula buat blog tapi risau kena keluar modal besar? Jangan risau, anda boleh …

BACA
Creatives

Cara Pilih Warna e-Store

 Whether it is a trader or a consumer, color psychology can greatly contribute to making the right decisions. –Shaip Bytyçi, …

BACA
Digital Marketing

Asas Copywriting Usahawan Wajib Tahu

Apa Itu Copywriting? Apa Itu Copywriting? Copywriting ialah ayat yang mengandungi unsur pengiklanan. Bahasa mudahnya, ayat untuk pembaca supaya dapatkan …

BACA
eCommerce

5 Jenama Malaysia Guna Online Store Sahaja

Boleh Ke Mula Bisnes dengan eStore? Untuk mulakan bisnes, tak perlu pening-pening nak sewa kedai. Ada bisnes yang tak pernah …

BACA
Affiliate Marketing

Affiliate Marketing Dengan TikTok: Serius! Kami Tunjukkan Caranya!

Secara ringkas affiliate marketing melibatkan aktiviti promosi dan jualan produk atau syarikat lain untuk dapatkan komisen. Pihak affiliate akan berpeluang …

BACA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

PANDUAN PERCUMA

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi ‘failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income.

Ia adalah gameplan proven bagaimana saya bina Kartel Digital & Dropship Kartel from scratch, dan bina sumber income 100 peratus dari internet.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.