5 Strategi Marketing Kos Rendah Yang Amazing Untuk Bisnes Online

Ramai tak tahu ada je cara dan strategi marketing kos rendah untuk bisnes online. Tapi ada 5 yang betul-betul berkesan dan mudah.

Dan paling best, mostly adalah percuma! (atau hampir percuma.. hehe)

Kalau nak tahu, teruskan baca artikel yang saya tulis ni.

Jom!

Kenapa Pentingnya Strategi Marketing Kos Rendah Dalam Bisnes?

Satu-satunya perkara yang anda perlukan untuk melabur ialah sweat equity yang baik.

Walaupun kempen pemasaran berbayar boleh menjadi cara terbaik untuk menjana banyak trafik dengan cepat, trafik ini adalah jangka pendek, kosnya tinggi dan anda perlu terus melabur semula.

Nasib baik, terdapat banyak taktik lain jika anda ingin belajar cara meningkatkan trafik laman web.

Memasuki pemasaran organik, yang pada asasnya merujuk kepada semua perkara di luar iklan dan strategi berbayar.

Sebaliknya, pemasaran organik (juga dikenali sebagai inbound marketing) memfokuskan pada strategi mudah dan boleh diambil tindakan untuk mendapatkan lebih banyak trafik percuma dengan mencipta nilai untuk khalayak anda.

Satu tip yang perlu diingat: gandakan trafik paling berkaitan yang boleh anda temui dan pilih strategi yang boleh anda lakukan secara konsisten.

Fokus pada mendapatkan hasil dengan satu pendekatan sebelum anda menambah yang lain. 

Jika anda terlalu padatkan dengan terlalu banyak taktik sekaligus, anda mungkin mendapati diri anda akan rasa sesak sebab nak buat semuanya dalam satu masa.

4 Prasyarat Untuk Mendapatkan Lebih Banyak Trafik Organik

Jika anda akan melakukan semua usaha untuk mendorong trafik organik, anda ingin memastikan anda bersedia untuk berjaya.

Anda bukan hanya mahukan trafik untuk kepentingan trafik.

Apa yang anda mahukan ialah aliran pelanggan berpotensi yang berterusan dan menukar trafik kepada hasil dan keuntungan.

Sebelum anda bermula, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai:

  1. Produk hebat yang menguntungkan. 

Pertimbangkan untuk melalui proses pengesahan produk sebelum melancarkan taktik pemasaran organik anda.

Langkah ini penting untuk rakan kongsi hidup dan perniagaan Natalie Holloway dan Maximilian Kislevitz apabila mereka melancarkan jenama mereka, Bala.

  1. Khalayak sasaran yang besar

Anda memerlukan ramai orang yang berminat untuk membeli jenis produk ini. 

  1. Pasaran sasaran yang boleh ditangani.

Ini bermakna sekumpulan orang dalam pasaran yang berkongsi nilai, tingkah laku atau kualiti lain yang boleh anda fokuskan.

  1. Kisah produk yang hebat.

Salinan tapak web dan penerangan produk anda perlu cukup menarik untuk menukarkan pelawat menjadi pelanggan.

Sebaik sahaja anda boleh menggunakan perkara di atas, tiba masanya untuk bermula.

Mengapa Kandungan Menjadi Teras Strategi Pemasaran Organik?

Kandungan ialah salah satu sebab utama orang menggunakan web, dan mencipta jenis kandungan yang betul boleh membantu anda menjana trafik yang serius.

Pemasaran kandungan ialah tentang mencipta kandungan organik yang berkualiti tinggi, bermaklumat dan menarik untuk menarik pelanggan ke kedai dalam talian anda.

Ia merupakan kaedah yang berkesan untuk membina trafik kerana ia membantu anda membina jenama anda dan meletakkan perniagaan anda dalam industri sebagai peneraju pemikiran.

“Kandungan bukan sahaja raja. Kandungan adalah seluruh kerajaan.”

Lee Oden, Marketing Strategist

Ingat: Kami bercakap tentang strategi jangka panjang, yang memerlukan konsistensi dan kesabaran. 

Tetapi ganjarannya berbaloi dengan usaha.

Pertumbuhan tahunan dalam trafik tapak unik adalah 7.8 kali lebih tinggi untuk jenama yang menggunakan pemasaran kandungan.

Selain itu, kandungan organik:

  • Membina kepercayaan dengan pelanggan
  • Meningkatkan penukaran
  • Menghasilkan petunjuk kos efektif
  • Meningkatkan pengoptimuman enjin carian (SEO) anda dengan ketara

Anda perlu menghasilkan kandungan berkualiti tinggi dalam pelbagai format (seperti catatan blog, e-buku, video) yang memfokuskan pada sesuatu selain produk dan syarikat anda untuk mengelak daripada menjadi terlalu mempromosikan diri.

Kunci dengan pemasaran kandungan adalah untuk memberikan nilai sebenar melalui kandungan yang mungkin relevan atau menarik oleh pelanggan anda.

1. Mulakan blog

Memulakan blog tidak bermakna hanya berkongsi fikiran dan perasaan anda dengan harapan ia membawa kepada jualan. 

blog adalah salah satu strategi pemasaran kos rendah

Sebaliknya, anda ingin mencipta kandungan pendidikan yang menyelesaikan masalah untuk khalayak anda dan mudah dicari melalui enjin carian.

w8Gp1kyYi0pDrFDld8lQuZ6 J9x37P5SubwUcxpVjtBlbfKRmJsQPj5uIvPt5wbK cJYNmNK oKq22cG HiFr2iIcNWzGMK0pfLOJDv44l9mqwHQHkEkw0hTyjt glqkUaAYu zDL9fVVyZFrqc

Baca lebih banyak tentang sejarah dan perkembangan blog di artikel ini

Taktik Trafik Blog 1: Longtail Keyword

Mengutamakan SEO semasa membuat kalendar kandungan anda dan menulis artikel anda akan membantu mendorong trafik organik. 

Mulakan dengan menjalankan penyelidikan kata kunci untuk mengenal pasti peluang kedudukan untuk kata kunci pendidikan yang berkaitan dengan niche anda. 

Kemungkinan terdapat banyak peluang “cara-cara” dan “X terbaik”, contohnya, anda boleh hasilkan sebagai kandungan blog.

Ir to Wm9ZKm1PCzkRNKlQExbNknQfsgxvKsnn7OV32tGIPbNE9J3QYj5Co MD9avp2gZzkJeWUrFTi

Walaupun istilah pendek dan volum tinggi mungkin menggoda, anda mungkin kehilangan paparan halaman jika anda tidak melihat longtail keyword juga. 

Longtail keyword ialah frasa kata kunci yang lebih panjang dan lebih khusus. 

Mereka lebih mudah untuk diberi kedudukan dan selalunya mendapat klik lalu daripada enjin carian pada kadar yang lebih tinggi daripada istilah yang lebih pendek dan lebih generik.

Untuk tapak tanpa banyak trafik dan sangat sedikit pautan balik, longtail keyword adalah tempat yang bagus untuk bermula.

Memberi tumpuan pada kandungan pendidikan malar hijau adalah lebih bermanfaat untuk jangka panjang untuk perniagaan daripada artikel gaya berita. 

Mereka memberikan nilai kepada pembaca tanpa mengira masa mereka ditemui. Anda juga boleh memasukkan pautan ke produk anda jika ia benar-benar menyelesaikan masalah pembaca.

Di luar penyasaran kata kunci, ingat untuk mengoptimumkan kandungan anda untuk SEO:

  • Pastikan tajuk halaman anda sepadan dengan niat carian.
  • Tulis perihalan meta yang sesuai untuk klik.
  • Gunakan hierarki header tag untuk menyusun kandungan dengan mudah.
  • Pastikan URL pendek dan memfokuskan kata kunci.


Anda juga boleh menggunakan senarai semak SEO ini untuk menilai setiap kandungan yang anda buat dan memastikan ia sedia untuk enjin carian.

Taktik Trafik Blog 2: Temu Bual dan Bekerjasama Dengan Pakar

Walaupun anda belum mempunyai banyak trafik, anda jangan takut untuk menghubungi serta menemu bual dan bekerjasama dengan pakar dalam sesebuah bidang . 

Kebanyakan orang sangat bersedia untuk ditemu bual jika kandungan yang anda cipta selaras dengan kepakaran mereka, dan akan membantu mereka meneruskan misi mereka. 

Selain itu, ramai yang sanggup mempromosikan kandungan pada akaun media sosial mereka atau bahkan mengarang siaran tetamu sendiri, yang boleh mengembangkan lagi jangkauan anda dan memperoleh lebih banyak trafik.

NDqRtqgHtiwybvxjtMunnkBIrMRAvIrdOFNNJj kcbijckkiFyW6qlDpMl2OL2gbs C zJ6qu8oaOaKWfzjzpddl2IPMlnTpftj RzlolN

Pertimbangkan pengumpulan pakar dengan 10, 50 atau 100 pemimpin teratas dalam industri anda—taktik yang hebat untuk menggalakkan orang yang berpengaruh berkongsi artikel dengan khalayak mereka. 

Taktik ini lebih berkesan jika anda membuat lencana atau visual pelengkap lain yang boleh mereka tampilkan di tapak web mereka, dengan idealnya memautkan kembali ke artikel asal anda.

2. Menghasilkan Kandungan Video

Anda tidak memerlukan peralatan kamera yang mahal untuk memandu trafik melalui video. 

Kualiti kandungan jauh lebih penting daripada kualiti pengeluaran.

Menurut Cisco, menjelang 2022, video dalam talian akan membentuk lebih daripada 82% daripada semua trafik web pengguna. 

YouTube sudah pun menjadi enjin carian kedua paling popular di planet ini.

Tidak semua video adalah sama dalam hal memacu trafik dan memberikan pulangan atas pelaburan.

Daripada cuba menjadi sensasi viral seterusnya, salah satu perkara terbaik untuk menumpukan perhatian anda ialah memastikan anda mengikuti tiga E:

  • Engaging (Menarik)
  • Educational (Pendidikan)
  • Evergreen (Malar hijau)

Sebabnya adalah mudah: mencipta kandungan yang berguna kepada khalayak, sama ada mereka menontonnya hari ini, esok atau dua tahun dari sekarang, boleh membantu anda menjana petunjuk untuk tahun yang akan datang.

Untuk menjayakan strategi ini, anda perlu memastikan video anda dioptimumkan untuk carian.

Contohnya, Beardbrand mencipta tutorial dandanan lelaki.

Dalam salah satu video YouTube popularnya, ia menyasarkan pertanyaan carian “cara trim janggut pendek” yang dilaporkan mempunyai 600 carian sebulan dalam Ahrefs Keyword Explorer.

The Best Tips For Your Short Beard

Jenama ini mempunyai strategi SEO YouTube yang baik.

Boleh memfokuskan kandungan video pada meliputi kata kunci, menggunakan tajuk yang jelas, penerangan video terperinci dan disenaraikan dalam salah satu senarai mainnya.

Taktik video 1: Peningkatan kandungan

Peningkatan kandungan ialah tambahan atau sekeping kandungan tambahan yang melengkapkan aset kandungan yang lain.

Apabila membuat video, pertimbangkan untuk melampirkan peningkatan kandungan yang berkaitan; seperti cheat sheets, kajian kes, maklumat grafik, senarai semak, webinar dan templat pada topik yang sama.

w1uiWm Zcz QCeyS585a6QDwMkExnBy2vSxDHq1W0 k4YnrcgUbN4aGfcynRghBgbwQRcveQ8iYyATOP8OX6l

Atau jika anda mempunyai produk yang kompleks atau berteknologi tinggi, mungkin kertas putih yang boleh dimuat turun akan berfungsi.

Taktik ini ialah cara yang berkesan untuk mendapatkan alamat e-mel pelanggan dan membina senarai e-mel anda supaya anda boleh terus memberikan nilai dan mengeratkan hubungan melalui pemasaran e-mel.

Taktik video 2: Live Video

Live video terasa lebih peribadi dan eksklusif berbanding jenis kandungan video lain kerana ia membuka pintu untuk interaksi dua hala masa nyata. 

Kini anda boleh live stream pada berbilang platform media sosial sekaligus daripada sumber video yang sama, menjadikan video langsung sebagai alat yang berkuasa untuk kempen pemasaran organik anda.

Video langsung memberi penonton peluang untuk berinteraksi dengan jenama secara langsung, membolehkan mereka membentuk hubungan emosi yang sebenar.

Oleh itu, walaupun terdapat kurang trafik yang dijana daripada video langsung berbanding kaedah lain, kualiti trafik boleh menjadi sangat tinggi.

Live video telah memainkan peranan penting untuk usaha pemasaran organik Camille Rose. J

enama penjagaan kulit itu terpaksa memutarkan strategi pemasaran 2020nya kerana pandemik COVID-19—jadi ia beralih kepada Instagram.

Jenama ini menganjurkan kehidupan bersama rakan usaha sama, termasuk ahli estetik, psikologi, penggaya jenama, pengajar yoga dan banyak lagi.

“Kami cakap semuanya. Kami melakukan semuanya. Kami bekerjasama dengan influencer,” kata pengasas Janell Stephens.

“Jadi kami hanya meletakkan belanjawan pemasaran kami untuk 2021 pada e-dagang kami sendiri dan pada halaman sosial kami.”

3. Pemasaran media sosial organik

Media sosial adalah lebih banyak daripada mendapatkan suka terbanyak dan menggalakkan orang ramai untuk membeli sesuatu.

Pada terasnya, media sosial benar-benar tentang menggalakkan perbualan, membina komuniti dan mendorong keseronokan.

qaxfR uuJ9Blq62IFlp2oy H WF114dIkj5rPKbQTyNetOeR6a 0Qaul1H6OSgeqNLjT8iU3qegnc9EQeqPWK0gFMfvQ L9 uy2BSRm9um43M5AaiS4OI1upk60wgfC r0j vJdOQwAjPFvCDM

Membina pengikut media sosial adalah sangat penting untuk mempromosikan dan membina kesedaran jenama.

Tetapi matlamat anda di sini adalah untuk mendapatkan trafik kembali ke laman web anda, jadi taktik di bawah memfokuskan pada membantu anda melakukan perkara itu.

Taktik media sosial 1: Hadiah dan peraduan

Peraduan dan hadiah ialah cara terbaik untuk mendorong trafik ke tapak web anda dan juga boleh memberi impak yang besar kepada pengikut dan penglibatan anda.

dRhLkYvVrD8 5He7oiX86SbhgHnsCwrjomkjDiDZkxjHmoXTl5f7wxyoQpQy0E0mfI6t874LS9QryqJRvxKu142pW

Hadiah dan ganjaran ialah insentif yang hebat untuk menarik orang ramai mempromosikan perniagaan anda. 

Daripada hanya memberi ganjaran kepada orang ramai untuk mendaftar, buat gelung virus dengan sistem berasaskan mata di mana orang ramai memperoleh mata untuk promosi. 

Ini menggambarkan proses di mana orang ramai meningkatkan peluang mereka untuk menang berdasarkan bilangan orang lain yang mereka daftar, sambil memperluaskan capaian organik profil media sosial anda.

Anda juga boleh menggunakan pautan rujukan untuk menjejaki ini.

Taktik media sosial 2: Tawarkan diskaun dalam masa terhad

Meletakkan tamat tempoh pada diskaun anda memanfaatkan kekurangan, yang merupakan pencetus jualan psikologi yang kuat. Itulah sebabnya menawarkan diskaun sensitif masa boleh membantu menjana banyak trafik dan jualan.

3teqLE42U68eCZ1X3QtNIwx7bEi Y9s0p2AJVIPxaix TvupHkNqYGM

Oleh kerana taktik ini adalah pemacu trafik jangka pendek, pastikan anda mengumpulkan e-mel pelanggan dan benarkan mereka mengikut serta newsletter.

Hal ini supaya anda boleh terus menghantar kandungan berharga kepada mereka dan menarik mereka kembali ke tapak anda.

Taktik media sosial 3: Manfaatkan perdagangan sosial

Perdagangan sosial ialah titik pertemuan media sosial dan perdagangan.

Platform media sosial seperti Pinterest dan Instagram telah memperkemas proses pembelian untuk pelanggan. 

Pelanggan yang melihat produk yang mereka suka boleh menambahkannya pada troli mereka terus pada setiap platform media sosial.

Bergantung pada platform, pengguna juga boleh memuktamadkan pembelian mereka terus dari platform atau berpindah ke tapak rasmi peruncit.

Dengan telefon pintar dan media sosial semakin popular, perdagangan sosial semakin arus perdana dari hari ke hari.

Dan sementara demam perdagangan sosial belum mencapai titik puncaknya di AS, di China, perdagangan sosial menyumbang 11.6% daripada jualan e-dagang runcit.

9tWEMuy8930e2994uPqPqpnELs

Jualan perdagangan sosial mendahului $186 billion di China pada 2019—kira-kira 10 kali ganda jumlah jualan perdagangan sosial di AS. 

Ringkasnya, perdagangan sosial di Amerika Utara mempunyai banyak ruang untuk berkembang, dan ini adalah peluang lalu lintas dan jualan yang anda tidak mahu abaikan.

4. Program Affiliate

Anda mungkin pernah mendengar tentang pemasaran influencer, di mana selebriti sosial memperoleh bayaran tetap untuk membuat siaran yang menyokong produk. 

Selain kos pendahuluan, tidak mengetahui berapa banyak jualan yang akan datang daripadanya adalah risiko besar kepada usahawan yang baru berkembang atau mementingkan bajet.

Program gabungan adalah seperti taktik pemasaran influencer, tetapi anda tidak perlu membelanjakan apa-apa terlebih dahulu untuk mendapatkan promoter anda.

Sebaliknya, ahli affiliate memperoleh komisen untuk setiap jualan yang datang daripada mereka memasarkan produk anda. Fikirkan pemasaran affiliate sebagai pemasaran mulut ke mulut digital. 

Ahli affiliate hanya mempromosikan produk anda secara organik, kemudian memperoleh secebis keuntungan daripada setiap jualan yang mereka buat. 

sCWC31GmkQ kmivrX75h vacQA5HkNP yIH6u3zeAQPjHF8CP1AETvWrmxIBfORI68Yd0Hzv ReyQAiKNr8uG3adlxlppz2IwB8m5 BnUp1LcXTujy7nMRRnmPyUajWZDPYAKn7Zd9 WyWTn C0

Jualan dijejaki melalui pautan gabungan dari satu tapak web atau aplikasi ke tapak web yang lain.

Melancarkan program affiliate dengan blog dan pengaruh boleh menjadi cara yang berkesan untuk meningkatkan trafik dan jualan.

Ia mewujudkan situasi menang-menang yang memberi insentif kepada influencer untuk mencuba dan membuat jualan kerana mereka mempunyai potensi untuk membuat banyak wang.

Peratusan komisen ahli affiliate boleh berkisar bergantung pada pengaruh, blog, industri dan syarikat.

Dan sementara anda akhirnya memperoleh keuntungan yang lebih sedikit daripada jualan ahli gabungan, anda boleh mengimbangi jumlah ini dengan berhubung dengan pelanggan baharu yang anda mungkin tidak mempunyai akses sebelum ini.

5. Pengoptimuman Enjin Carian (SEO)

Walaupun iklan carian bayar setiap klik (PPC) boleh membantu anda melonjak ke bahagian atas halaman hasil carian khalayak anda, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa 75% daripada klik pergi ke tiga hasil organik teratas pada halaman hasil carian enjin.

Dengan mengambil kira perkara itu, kedai anda menjadi salah satu hasil organik teratas yang muncul apabila pelanggan mencari produk anda adalah jauh lebih berkesan.

Walaupun taktik pemasaran SEO terbaik ialah mencipta kandungan malar hijau yang berharga yang sentiasa diperlukan oleh khalayak anda, terdapat beberapa perkara mudah lain yang anda ingin perbetulkan juga:

  • Optimumkan struktur tapak anda untuk SEO.
  • Cari dan serahkan peta laman anda ke Konsol Carian Google.
  • Tambahkan breadcrumbs pada kategori produk anda untuk membuat pautan dalaman serta-merta.
  • Kenal pasti halaman di tapak web anda yang pada masa ini mempunyai paling banyak kuasa dan kedudukan halaman. Anda boleh melakukan ini dengan alat percuma seperti MozBar daripada Moz untuk Chrome.
  • Tambahkan pautan daripada halaman kuasa anda ke halaman produk dan URL lain yang anda ingin dorong trafik di tapak anda.
  • Menggabungkan pautan secara semula jadi pada halaman kuasa menggunakan teks sauh yang berkaitan dengan kata kunci yang anda mahu halaman sasaran untuk menentukan kedudukan untuk mendorong lebih banyak trafik daripada carian organik.

Kesimpulan – Mulakan Pemasaran Organik untuk Perniagaan Anda Hari Ini!

Kini anda mempunyai beberapa idea pemasaran digital kukuh yang boleh digunakan sebagai sebahagian daripada strategi organik.

Hasilnya anda boleh kembangkan trafik dan jualan tanpa merugikan wang. 

Ini sama sekali bukan senarai yang lengkap, tetapi ia adalah satu senarai yang berkesan.

Ada cara lain yang anda tahu untuk pemasaran secara organik?

Kongsi dengan kami diruangan komen.

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

Related Post

shopify vs easystore review
Dropshipping

Shopify Vs EasyStore: Mana Platform E-commerce Paling Best? (Review 2022)

Shopify  merupakan salah satu platform e-dagang yang diasaskan di Canada pada tahun 2006 dan mula memasuki pasaran Malaysia sekitar tahun …

BACA
flat-lay-gambar
Creatives

Cara Ambil Gambar Flat Lay Sendiri Macam Pro

Kepentingan Visual Dalam Pemasaran Selain edit gambar produk dalam perisian digital, gambar produk ada baiknya diambil dengan kamera dengan sentuhan …

BACA
Creatives

Best Shopify Themes: Rekaan Ecommerce Pilihan Dropshipper

Cara Pilih Tema Shopify Tema percuma atau tema premium? Templat atau tema tersuai? Mana satu yang patut anda pilih sebenarnya …

BACA
Digital Marketing

Copywriting dengan Story Telling – Sampaikan Cerita Buat Orang Rasa Nak Beli

Kuasa Cerita “Cerita yang bersifat peribadi dan menarik secara emosi melibatkan lebih banyak otak, dan dengan itu lebih diingati, daripada …

BACA
Blogging

5 Langkah Buat Blog Percuma Guna WordPress

Baru Je Nak Mula Tulis Blog Nak mula buat blog tapi risau kena keluar modal besar? Jangan risau, anda boleh …

BACA
Creatives

Cara Pilih Warna e-Store

 Whether it is a trader or a consumer, color psychology can greatly contribute to making the right decisions. –Shaip Bytyçi, …

BACA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

PANDUAN PERCUMA

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi ‘failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income.

Ia adalah gameplan proven bagaimana saya bina Kartel Digital & Dropship Kartel from scratch, dan bina sumber income 100 peratus dari internet.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.