Cara Buat Nama Perniagaan yang Menarik, Cantik & Catchy

Nama Perniagaan yang Menarik, Cantik & Catchy

Nama perniagaan SANGAT PENTING untuk pelan jangka masa panjang. Terutamanya untuk impak yang melibatkan aktiviti pemasaran dan penjenamaan.

“When people use your brand name as a verb, that is remarkable.”

–Meg Whitman

Jadi, sebelum beri nama perniagaan, jom kita tengok ciri-ciri yang penting masa supaya nama tu MENARIK, CANTIK & CATCHY.

Kemudian kita boleh pilih cara untuk mencapai ciri-ciri nama perniagaan yang bagus.

Ciri-ciri Penting Nama Perniagaan

1. Nama yang singkat

Nama yang singkat bukan saja mudah diingati, malah mudah dieja jika ingin buat carian di enjin pencarian.

Contohnya hypermarket Giant. Hanya satu patah perkataan, tapi kuat menggambarkan identiti pasar raya ini sebagai ‘gergasi’ dalam niche perniagaannya.

Tentunya perniagaan yang telah beroperasi sejak 1944 ini, telah melalui beberapa fasa penjenamaan semula.

Dari nama yang panjang kemudian disingkatkan kepada satu perkataan saja. 

fK29xDvCcq xygTW0MvoKjS 1ut Qr2hKw3COS2DQF p5MLk124x84DBD3i3tg S WtoOp6 8kyykJ42BulhA4WcVck7zzXOY44MprAHt4P4OAT0K2JtiweoqKmoxI uGIIL9L2XYpbp8rSTQ

Bukanlah nama yang panjang langsung tak menarik tapi nama yang singkat ada banyak kelebihan lain.

Dalam satu artikel Harvard Business Review, pelabur cenderung sukakan nama perniagaan yang senang ingat dan singkat

Cuba tengok nama-nama perniagaan yang besar tempatan.

Untuk niche fesyen kita ada Calaqisya, dUCk, Ariani, Jakel & Naelofar.

MBFC0yrJwRAAoqN4xw5xTwMkgBh47wqRYaJM1lu7hHD2VjVnT1R0VDfMnzowQeeJ ydyXafUqzTiYM8CguN4lZInNRo2L1JmNZzzy1A APLUc 1 cTvq8oP oTRHO43s7FC8cCWFK ND7KtUfQ

3AFiwfyUnx8cM6SEHA3bhngpcHhvX4ECVoXi7RR bX drd2mO CPe0fT7f0f8276Avx4ZGxey8 QbPUdqMQ zB0z Va nXM6EhlOjWi8MRiDFR3rAsBLQklWy7eyVYKde2aKWXNYP HIwBqpgw

Hl8j7ppAa0TJQLyS0tDF96m2bfO0A19qCy0yb BtkzzwVsXsi2n6NT D5gOzNoUWe74Ih3JliVo7uWO1 E62rc69xC2

fqTWNgPNW3xOYuZ3BtmcFrvnGEc5leCYuYFCeJz7o6oQlpje0N otn4kfPqMkbfGcFWIwxL5aBGwrjWk1sVuU ONUpnsm9oNGpuWNG7ZvdZ4jP74ErV08LoBMLGEii1F0YJOrnVDobrwE86ffQ

hXEBaMbW1t94XtcXdGQ 8iUcxF4Yl2Ysw9J160yqMarRUE6PQ138JiAdhcvtDMosfeO07YD4w38MKbwc0K SnAuEJzBVtBFa EKQar qH

Satu patah perkataan saja. Ringkas dan lagi senang nak ingat, kan?

2. Ejaan nama yang unik

Jika kita teliti untuk ciri yang pertama tadi, tentunya agak sukar diikuti kerana perkataan dalam kamus agak terhad manakala jumlah perniagaan serata dunia saja telah melebihi 213 juta syarikat.

l37cNlXrAEpL72Vhe 96o23P8lkYWsoBEiF0JlRtM JeKaKFV2XXphIEXNESLaL4GkOsbgODLk

Lama-kelamaan, perkataan yang ada dalam kamus pun boleh habis dipakai kalau semua perniagaan nak pakai satu perkataan (yang ada maksud).

Jadi apa lagi cara yang ada?

Gunakan ejaan yang unik agar nama perniagaan anda dapat dibezakan dengan perkataan biasa yang lain.

Contohnya nama Flickr. 

Flickr ialah sebuah perniagaan yang merangkumi image & video hosting. Perniagaan yang diasaskan pada tahun 2004 ini telah ada 112 juta pengguna serata dunia. 

Flickr dieja sebegitu dan bukannya Flicker. Huruf ‘e’ digugurkan daripada perkataan flicker.

Flicker dalam istilah fotografi/videografi ialah gambar/video yang kurang jelas kerana mengalami gegaran atau gangguan flash.

Pengguguran huruf ‘e’ masih memberi sebutan nama Flickr sebagai flicker. Ejaannya saja unik, mampu tonjolkan kelainan.

gE5cvSJHxytVtz7QsBgUX Mgeo AGKO5Fyeu7OeslW9VVsnQ4FWumrb58r4aTR5iFXFDMDCJysrQb0R6GaQ5iZtD2lepgs4ZIkrNkLNVj2v4 NcveGHmBY

Di negara kita BuwatJe antara perniagaan yang gunakan ejaan yang unik.

Perkataan ‘buat’ diberi huruf konsonan tambahan ‘w’ menjadikan ejaan nama Buwat Je berbeza.

ey8Nk1kO41tysiSzGjZAV7 lB94z5JvpvJTvZe4mGxbeOnfIwZ8DON7aL6ddZDKc14R EPKvYu 4WrGF9mpTEL6STGyMdutvb54 tUm5hBLYlOPSmXg47sEGowBMiDPOofzzMIzpD5Gig4J7gg

Sebutan ‘Buwat’ dengan ‘buat’ masih kedengaran sama.

Niche perniagaan BuwatJe ialah TikTok strategist specialist.

Ketika TikTok menjadi platform pemasaran digital yang baharu, ramai yang takut-takut nak memulakan langkah di TikTok.

Pengasas BuwatJe, Chemell selalu kongsikan tip dan content menarik di akaun TikTok miliknya yang menjual pakaian wanita. 

Pada akhir video, Chemell akan sebutkan slogan, “Dapat sesuatu? Buat je!”

Slogan ini dibuat untuk galakkan pelayar TikTok untuk berani mencuba.

Lama-kelamaan, satu komuniti BuwatJe ditubuhkan dan berkembang sebagai satu perniagaan coaching ilmu dan strategi pemasaran melalui TikTok.

M7keAqhKyp5WhT43 iKgX3ZU2CdmmHk4f0F9 4sDb8zqi9F0mGSamDD0bZk8WOJCcpBs7AkNuS0VhWEGF qC5szfc t5Ec1x 9OCTqTNnfyUsAQjMRzPN7nwry CwGRNmKGT8mklJQZuaRdYKg

3. Word play

Permainan kata ini banyak digunakan oleh nama-nama perniagaan luar negara. Puns ialah satu seni memberi maksud tersirat dalam suatu perkataan atau ayat.

Contoh nama perniagaan tempatan, Chatime. Gabungan Cha (teh) + Time (masa). Masa mengeteh la kiranya.

Tapi boleh juga dianggap Chat (borak) + Time (masa). Masa borak-borak lepak dengan keluarga dan kawan-kawan.

YKHUnRLRGQYs7wEsjRWrbsy7feSkADEux3wtaipX9rjxF9MIeJRFi HZkeySoN8dsicagFiqW3i1f7cLRuYP4 Vij oIDH2AAznH3JpELRzJtMT4AgVMdZHGW5hMWljUPvPMQjR8hnn2SQvbhQ

Perniagaan Chatime memang keluarkan pelbagai minuman berasaskan teh.

Pada masa yang sama mereka memberi konsep produk mereka juga satu bahagian yang penting dalam kehidupan kita, bonding time dengan orang sekeliling.

Permainan perkataan ‘tea’ selalu saja digunakan dalam copywriting Chatime.

Health-tea (healthy), quali-tea (quality) dan seha-tea (sehati).

Menarik kan nama macam ni? 

bzJSjbYI2VE5z7c9IsHycvS3Qv75BRSDJV1 aar gBT8Wk0ko3N6yhnZwOBs3spoordw

4. Menggambarkan niche

Jika anda gunakan ciri nama seperti ini, ia bagus untuk beri idea pantas tentang perniagaan anda letak saja:

nama + niche perniagaan.

Perniagaan sebegini biasanya kita boleh tengok pada penerbitan akhbar atau buku.

Misalnya Berita Harian, Harian Metro, Majalah Mingguan Wanita, Utusan Malaysia, News Straight Time, Komik Misi dan Penerbitan Pelangi.

Nama perniagaan yang tunjukkan secara langsung tentang niche dan produk.

Contoh lain, Pak Mat Western; asalnya satu kedai makan di Pulau Pinang yang menghidangkan pelbagai makanan barat.

Sekarang ni Pak Mat Western dah melebarkan perniagaan dalam memproses makanan sejuk-beku dan sos dengan nama yang sama.

Kalau anda nak gunakan cara ni, apa nama perniagaan anda?

5. Gunakan nama tokoh

Gunakan nama tokoh yang berkaitan dengan niche perniagaan anda.

Tapi hati-hati jika anda gunakan nama orang yang masih hidup. 

Ada garis panduan untuk para pemilik perniagaan untuk daftarkan perniagaan dengan SSM.

Penggunaan nama tokoh-tokoh terkenal perlu mendapat kebenaran daripada individu berkenaan atau waris.

Nama-nama yang dikaitkan dengan tokoh sejarah dalam dan luar negara yang sedia dikenali umum di bidang masing-masing seperti nama Ibnu Sina, Cheng Ho, Marco Polo, Raffles, Parameswara, Hang Tuah dan seumpamanya adalah dibenarkan.

Sebagai contoh, perniagaan tempatan yang gunakan cara ini ialah Telekung Siti Khadijah.

Wd38LN8qERRETwMhzcYo3oap5oZD6qr4b5oLL9eCUsDj1iLtXiZSK6C2cCi4jMtg4X07eEmkHojC2u2ZfCRXey4iPhpzbYOvv3KasHEVfmLc Wp8LAX67uhcMFqqeTmKLuJJ7urg30s4BOOHvw

Saiditina Siti Khadijah RA ialah isteri pertama Nabi Muhammad SAW. Tulang belakang perjuangan dakwah Nabi SAW.

Tokoh wanita penting dalam penyebaran Islam dan seorang yang disegani atas kemajuan perniagaannya.

Nama ini sangat cantik dan ngam untuk perniagaan telekung, yakni satu kelengkapan ibadah solat buat Muslimah.

Baru-baru ini Siti Khadijah telah menambah barisan produk lain untuk kelengkapan lelaki Muslim.

axS8WZKM YGQTRquyRoRr28yw71P32pek jODIa3kaGlvJ68LU NOU4UbHhxkqcvotQoNf4v4WpgwvDBG5YFS

Anda rasa okey ke kalau line-up kelengkapan ibadah lelaki turut gunakan nama Siti Khadijah? Atau perlu nama lain?

Cuba cari tokoh-tokoh yang berkaitan dengan niche perniagaan anda. Mana tahu anda boleh buat nama yang MENARIK, CANTIK & CATCHY lepas ni.

Dah faham apa tu nama perniagaan yang menarik, cantik & catchy?

Jom kita teruskan dengan cara buat nama perniagaan macam contoh-contoh yang kita dah bincangkan tadi.

Cara Buat Nama Perniagaan

1. Pilih Nama Unik

Periksa sama ada nama yang anda pilih telah digunakan oleh perniagaan lain atau tidak.

Kita tak nak ada kekeliruan dengan penggunaan nama perniagaan kita dengan perniagaan pihak lain.

Konflik sebegini pernah berlaku antara syarikat Apple yang mengeluarkan peranti iPhone dengan Apple Records sebuah syarikat rakaman lagu yang diasaskan oleh band terkenal The Beatles.

sgufCDdYxI81b9VHdrbZqUjAzWS2MjRmw ShGT9Dr4rC5B5NIaFYgDPCxMNzlXL d5gTyFH 60R700ihtYVkdKBvalcCPhWxxvts8Y3858lyJ90ek AScl0omwyGw6tm2MZCRkyLUtv kttl Q
PYBI1P PEhlSbUQh3YpvTC9BS5CSD9J3pxqbq49bIxPoRS00eogXR KAqntqHliPmYNue95YkpT6BW48fF86qmsKld LK4bT7JuPmPeMXx5mY1jV lEPqQ8F bqmN7olv8BOyT20N3ROC73cLQ

Q07c5 Yx7tuPvgkdAL BukgC9qn4GHCbTchVyPKpVtN7JDtvdChu aD3jwrZJGRNvHUeZsy 5j 8Bazvpqirz4ujm35s8mSdp4ZC1ZnByoLp0H1xYbxZHqorvb JGZlnEg7j0RH8ueiyew8Y3w

Steve Jobs perlu melalui pelbagai rundingan dan perjanjian kerana isu hak cipta dan trademark.

Apple Computer ditubuhkan lewat 8 tahun berbanding Apple Corp (yang juga dikenali sebagai Apple Records).

Hati-hati bila pilih nama perniagaan yang hampir serupa dengan perniagaan sedia ada yang lain. Isu undang-undang tak mudah dan tak murah untuk diselesaikan.

Untuk nama perniagaan tempatan, ada dua nama perniagaan yang bagus dijadikan contoh sebelum memilih nama perniagaan.

Nasi Kak Wok juga telah didaftarkan dengan MyIPO untuk trademark dan perniagaan lain tidak dibenarkan menggunakan nama tersebut dan mengelirukan pengguna.

Sebarang pelanggaran harta intelek ini boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Hak menggunakan nama Nasi Kak Wok menjadi hak eksklusif oleh pemegang hak intelek itu.

Lain situasinya apabila nama Daging Harimau Menangis cuba dipatenkan oleh Aunty Tini Kitchen.

Menurut MYIPO, nama daging harimau menangis telah digunakan bertahun-tahun oleh peniaga lain dan pihak pemohon (Aunty TIni Kitchen) tidak boleh diberi hak eksklusif untuk syarikat tersebut. 

Inilah pentingnya pemilihan nama perniagaan yang unik.

Apabila nama perniagaan kita unik; kita dapat melindungi nama perniagaan kita agar tak dapat ditiru oleh pihak lain. 

Selain tu, cari nama yang sesuai untuk didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Ada beberapa hal yang perlu diambil berat juga. Sensitiviti masyarakat tempatan dan sebagainya.

fUWKNYwjVQq 3E W1ak qQEYp4z N0ITsaTiVGGwl VxO5x5CJulIHSTnZLmLztr0pAoTomDoV Au3hFabvC9IDSyoaJOcQUpt8VcutD3Zb fkTSP5uXHU8Pnfl

Penting juga untuk pemilik perniagaan untuk semak juga domain nama perniagaan. Walaupun anda rasa belum nak mulakan lagi laman web sendiri.

Zaman sekarang kalau kita tak berada dalam platform digital, perniagaan kita seolah-olah tak wujud di dunia nyata.

Domain yang baik sepatutnya hampir dengan nama perniagaan yang dipilih.

Antara laman web yang boleh digunakan untuk semak domain, Wix.

oy6aSs4ajgnuzpu3ySOd j0TOQR0yFuMUQwm8AKwCnKzg44BmAStHXMbydagzYkpc56bMq6ujvLP1XPtuIFrcfxdJvpkj3N0 W4OIsfCe3tgVRgAttMpD1aEcN3rNG7Entc1EGy1nqj TWlclg

2. Reverse-dictionary

Ini antara cara yang disarankan oleh Jason Calacanis, seorang angel investor di Amerika Syarikat.

Ketika sesi brain-storming untuk nama perniagaan, senaraikan niche, produk, visi, misi atau apa-apa perkataan yang menggambarkan perniagaan.

Cari perkataan-perkataan yang dipilih di OneLook dan ia akan senaraikan perkataan yang seerti atau hampir sama konsepnya. 

bYOOFznHhjR8 GszzEjxAuav8cbJaU 0iQNEwqBqoGBPVmnzDuehadp9oKfNjpYBLI4vpf9k0VXZyosfmZLrV30Vf8d6Ryhp0cAJ6Lv5RfkrAgipeO1Znf08sZeTlVwXqe4kYe 3yiLoQRzPAA

Perkataan yang sama erti ni boleh dijadikan pembayang dalam pemilihan nama perniagaan.

3. Gunakan auto-generate tool

Kalau dah sehabis daya fikir tapi masih tak jumpa nama yang memenuhi ciri-ciri menarik, cantik & catchy, boleh cuba binta bantuan AI (artificial intelligence) untuk selesaikan.

Ada beberapa auto-generate tool yang boleh digunakan secara percuma.

Antaranya, Shopify menawarkan business name generator secara percuma.

dP76AT Dmwlxr IopjA0ppUPw iE9hgoZslxSfkxKxD60LOvdyYc7N7uM nClJ4duyLRDcBMNHzooO7lLHtoz iDdjVan U691qFn7Xh0w1yEtQBd6mZo3Od6iGrIE9aQKLug1mgmbme4SCmlQ

Auto generator tool ini cuma mencadangkan, tak semestinya cadangannya harus kita ambil bulat-bulat.

Ketelitian kita sebagai pemilik perniagaan masih diperlukan.

Rujuk semula ciri-ciri nama perniagaan yang menarik, cantik & catchy yang di atas tadi.

Kesimpulan: Mudah Je Letak Nama Perniagaan

Kartel Digital tonjolkan 5 ciri nama perniagaan yang menarik, cantik & catchy dan 3 cara untuk dapatkan nama perniagaan best macam tu dengan mudah!

Ini cuma tip ringkas dan mudah untuk letak nama perniagaan. Terpulang kepada anda untuk buat keputusan dalam menentukan nama perniagaan anda.

Memang ada banyak cara lagi untuk letak nama perniagaan, tapi kita mulakan dengan yang ini dulu la ya.

Dah dapat idea nak letak nama apa untuk perniagaan anda? Atau masih ada masalah nak buat nama perniagaan?

Cuba komen dan kongsikan dekat ruang komen.

Boleh kita belajar sama-sama cara buat nama bisnes yang menarik, cantik & catchy!

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

Related Post

Dropshipping

6 Step Cari Idea Produk Best Untuk Bisnes Dropship

Nak mulakan bisnes dropship tapi belum ada idea?  Ramai takut nak mula sebab tak tau susunan benda yang patut buat. …

BACA
Dropshipping

9 Lubuk Supplier Dropship Terbaik di Malaysia

Bila sebut pasal lubuk supplier dropship, ramai bayangkan tentang pembekal dari China dan luar negara. Tapi tahukah anda kita ada …

BACA
eCommerce

15 Idea Niche Best Untuk Mulakan Bisnes Online

Teringin nak buat bisnes online tak tau nak jual apa secara online? Sebelum kenal produk untuk dijual, kenal dulu niche …

BACA
eCommerce

5 Payment Gateway Yang Best Untuk Bisnes Online Malaysia

Bisnes online telah berkembang secara berterusan seiring dengan berlalunya tahun dan salah satu tool terpenting yang harus difikirkan oleh pemilik …

BACA
shopify vs easystore review
Dropshipping

Shopify Vs EasyStore: Mana Platform E-commerce Paling Best? (Review 2022)

Shopify  merupakan salah satu platform e-dagang yang diasaskan di Canada pada tahun 2006 dan mula memasuki pasaran Malaysia sekitar tahun …

BACA
Digital Marketing

5 Strategi Marketing Kos Rendah Yang Amazing Untuk Bisnes Online

Ramai tak tahu ada je cara dan strategi marketing kos rendah untuk bisnes online. Tapi ada 5 yang betul-betul berkesan …

BACA

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

PANDUAN PERCUMA

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi ‘failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income.

Ia adalah gameplan proven bagaimana saya bina Kartel Digital & Dropship Kartel from scratch, dan bina sumber income 100 peratus dari internet.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.