Buat Blog Percuma Guna WordPress

Baru Je Nak Mula Tulis Blog

Nak mula buat blog tapi risau kena keluar modal besar? Jangan risau, anda boleh buat percuma saja dengan WordPress.

Dalam beberapa langkah mudah, anda dah boleh mukan aktiviti membina blog anda.

Boleh baca artikel ini kalau nak tau lebih lanjut tentang apa itu blog.

Langkah Demi Langkah Mulakan Blog di WordPress

1. Pergi ke wordpress.com

K067mSdg9Z2xgKKJFMHpNqRD3W5un12Y6NEfyf8VgvsysBiB1hjnmdU3liSfuaK0FfDxSkgxQQRCt72vaost5GNc7NHisEGJfgv46m5M kPffLmjEkV JvRqV2 blNuXyY25It1WL8dHzbyN9A

Taip saja https://wordpress.com/ di pelayar dan halaman utama (seperti dalam gambar di atas) akan terpapar.

2. Klik “Start your website”

dHMoJVO8ern2JUGZg29ZrLEH7ddwIOLJ2L0meaXWmDI3rPJlavsZEXKnlqNR3Qc 0H0CTL jsEqdVVYeXEndh2R GJoY1WMNb5bae7rVbXEb7csNfUAY8rmAQCNuUututwamyMX4dKw2kOfhnQ

Klik pada butang berwarna biru (dalam bulatan merah) ini.

3. Cipta akaun WordPress

Anda boleh teruskan dengan menggunakan akaun Google anda atau akaun Apple bagi pengguna iOS.

4. Letak nama domain

L4lyQqzKB1QLPACzE1uZmCEKJTtNwreSJGtyFXJSHSqMykIxRfzbt504oal d9LXYfZbtAKZL 5Fw4TdBVOIQieo 60HO MinA 8 EdqzrBIaBeqRT

Pastikan nama yang anda pilih itu tidak dijarakkan. Rapatkan sahaja walau berapa patah perkataan yang anda gunakan.

Setelah anda masukkan nama domain, ada beberapa pilihan akan terpapar seperti di bawah.

xQkRsiQW9zbMxcAc4D3tNeXV8Wk3fdJNefi4Ab00J4l0soMf4EiaN7kbuXs5PXvyO82K c4TmdkwnfvcXEMTV IP9SdpQDFbCZq33MNjh6pb0wGrFQFxLFxAkRpxqEzGWm GLbGQnW8 XgemlQ

Pilihlah yang percuma (Free).

Untuk akaun versi percuma ini, terdapat bahagian.wordpress.com pada akhir domain anda (yang bermaksud blog anda merupakan sub-domain kepada wordpress.com)

Klik domain percuma itu dan pilihan seterusnya akan dipaparkan

5. Pilih Versi Percuma

yiFmtUN4dGuOpIqHli3aHClZt9GCPeiKaEwSUYvUxKe6P0W5dZqbKVSe5O1RuOYtGyhPW9hWhNIoptwm9GiNG2jALYGZUjjnCO RnEGSJvfJ6QPTfG5hsfprhPK52LYJFtnZbT9LF51J9QBzrA

Klik pada “Start with a free site” untuk teruskan.

6. Dah Siap Dah!

Sekarang ni anda boleh tengok dashboard untuk blog anda.

JRD6CwmpCQaOHPTgDl0AMD1CfqDbJfBdEBpD CaNWq7NPZIXEUQDZxqHQz6XgI5t hC2CuIqCad5huIsZThL OQEdt2iEsJ36 2TFXB3bmPRfqrP sMS3CLsj7sJLrs3XZSLMqeVC7Cp t97hA

Jadi, anda dah berjaya buat blog percuma dengan wordpress.com.

Apa lagi yang anda boleh buat?

Anda boleh klik “Start learning” ikut panduan yang diberikan.

Kesimpulan – Gunakan Versi Percuma

Walaupun anda guna versi percuma, tapi fungsi asas sebuah blog tetap berpadanan. Baru-baru nak bertatih ni, pakai dulu apa yang ada.

Kalau bisnes makin rancak, barulah anda fikir semula sama ada berbaloi atau tak kalau anda langgan versi berbayar yang ada ciri-ciri premium.

Baca lebih banyak artikel tentang blog di sini.

Share this!

Ainul Tajul

Ainul Tajul

Penulis kandungan sepenuh masa di Kartel Digital Sdn. Bhd. Berpengalaman sebagai pemasar digital, editor, pencipta kandungan, penulis iklan, pengurus acara, tutor, dan konsultan/auditor. Minat sains & teknologi, media sosial dan penulisan sastera kreatif.

Related Post

Creatives

Best Shopify Themes: Rekaan Ecommerce Pilihan Dropshipper

Cara Pilih Tema Shopify Tema percuma atau tema premium? Templat atau tema tersuai? Mana satu yang patut anda pilih sebenarnya …

BACA
Digital Marketing

Copywriting dengan Story Telling – Sampaikan Cerita Buat Orang Rasa Nak Beli

Kuasa Cerita “Cerita yang bersifat peribadi dan menarik secara emosi melibatkan lebih banyak otak, dan dengan itu lebih diingati, daripada …

BACA
Creatives

Cara Pilih Warna e-Store

 Whether it is a trader or a consumer, color psychology can greatly contribute to making the right decisions. –Shaip Bytyçi, …

BACA
Digital Marketing

Asas Copywriting Usahawan Wajib Tahu

Apa Itu Copywriting? Apa Itu Copywriting? Copywriting ialah ayat yang mengandungi unsur pengiklanan. Bahasa mudahnya, ayat untuk pembaca supaya dapatkan …

BACA
eCommerce

5 Jenama Malaysia Guna Online Store Sahaja

Boleh Ke Mula Bisnes dengan eStore? Untuk mulakan bisnes, tak perlu pening-pening nak sewa kedai. Ada bisnes yang tak pernah …

BACA
Affiliate Marketing

Affiliate Marketing Dengan TikTok: Serius! Kami Tunjukkan Caranya!

Secara ringkas affiliate marketing melibatkan aktiviti promosi dan jualan produk atau syarikat lain untuk dapatkan komisen. Pihak affiliate akan berpeluang …

BACA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

PANDUAN PERCUMA

KETAHUI GAMEPLAN SAYA BUAT INCOME 6-ANGKA DARI BLOG!

Dapatkan eBook eksklusif yang mengandungi ‘failed-proof’ gameplan untuk anda mula bisnes online from scratch, dan direka khusus untuk anda yang busy tapi nak buat side income.

Ia adalah gameplan proven bagaimana saya bina Kartel Digital & Dropship Kartel from scratch, dan bina sumber income 100 peratus dari internet.

CASE STUDY EKSKLUSIF (FREE)

Rahsia Bagaimana En. Amir Hasilkan RM250k Dari Dropship Dalam Masa Sebulan!

Isi nama dan email untuk saya hantar ebook ini.